facebook  twitter

Dobre prakse u upravljanju vodom (vol. 5) - Prikupljanje kišnice

07 mar 2019
4649 puta

Mnogobrojni sušni periodi koji su zadesili Crnu Goru tokom proteklih par godina so često dovodili do smanjenja neophodne količine vode za normalno vodosnabdjevanje. Jedan od načina da se bolje iskoriste vlažniji periodi i time dobije dovoljna količina vode za rezervu jeste prikupljanje kišnice. U tekstu koji slijedi upoznaćemo Vas sa dobrim praksama u Berlinu i Sautemptonu.

Prikupljanje kišnice u Berlinu

Korišćenje kišnice u Njemačkoj je široko rasprostranjeno od 1980-ih. Obično se voda sakuplja sa krova i filtrira, skladišti i primarno koristi za ispiranje toaleta, zalivanje vrta i za pranje rublja u domaćinstvima. Postoje novi pristupi kako koristiti kišnicu: umjesto da koristi samo vodu sa krovova, moguće je da se kišnica koja se iscurila sa ulica i dvorišnih površina takođe može ponovo koristiti. Ovo bi mogla biti održiva opcija za gusto naseljena urbana područja i smanjila bi potrošnju pitke vode i proizvodnju otpadnih voda. Ovaj pirstup takođe minimalizuje štetu koju pričine zagađivači ispuštanjem otpada u površinske vode, što smanjuje potrebe za priključkom na kanalizaciju. Istraživanja su pokazala da se 70% potražnje za ispiranjem toaleta može zamijeniti tretiranom padavinskom vodom bez značajnih gubitaka.

U jednoj od prvih korišćenja ovog pristupa, oko 11.770 m2 zatvorene površine spojeno je sa rezervoarom za kišnicu koji se nalazi u podrumu zgrade. 63% sakupljenih površina potiče sa krova, 35% iz dvorišta i trotoara i 12% sa saobraćajnih površina. Kišnica se prvo ispušta u postojeći kanalizacioni kanal berlinskog vodovoda, a odatle se odvodi u rezervoar za kišnicu dok rezervoar ne dostigne svoj puni kapacitet.
Rezervoar za kišnicu od 190 m3 ispunjen je kišnicom sve dok nivo vode u rezervoaru ne dostigne nivo kanalizacije. Višak vode se ispušta u površinske vode. Biološka obrada kišnice odvija se u “zasađenom” filteru podloge koji je instaliran u zgradi.

Oko 10 m3 kišnice se svakodnevno tretira, nakon čega slijedi dezinfekcija sa UV (28 Vatt). Rezervoar za servisnu vodu (6 m3) služi kao skladišni rezervoar za tretiranu kišnicu i služi kao sistemski pufer za vrijeme potrošnje. Postrojenje za sakupljanje kišnice snabdijeva 80 stanova i 6 malih trgovinskih jedinica (ukupno 200 osoba) sa kvalitetnom vodom za ispiranje i zalivanje vrta.

Odabrani filter podloge sastoji se od dva sloja dužine 2,2 m, širine 1,1 m i dubine 0,7 m. Gornji sloj se sastoji od čestica ekspandirane gline (veličina zrna 8–16 mm), dok je donji sloj ispunjen šljunkom (4–8 mm). Dva sloja su postavljena na udaljenosti od 1 m. Kišnica se neprestano i ravnomjerno procjenjuje iznad celog sloja podloge. Postrojenje za kišnicu radi od 2000. godine bez začepljivanja ili drugih tehničkih problema.

Prikupljanje kišnice na Univerzitetu Sautempton, UK
Šema sakupljanja kišnice je instalirana u zgradi administracije i studentskih službi Univerziteta u Sautemptonu. Kišnica koja pada na sve ravne krovove i ostakljeni atrijum se filtrira, a zatim sakuplja u podzemni rezervoar, i pumpa se u rezervoar za snabdjevanje vodokotlićima za ispiranje WC-a. Za upotrebu u vrijeme suše postoji priključak na glavni rezervoar.
Sistem se sastoji od podzemnog rezervoara od 15 m3, 3 vorteks filtera, jedne pumpe i rezervoara od 450 litara. Površina sakupljanja kišnice je 1000 m2. Zauzetost objekta je 150 ljudi. Prosječna godišnja količina padavina je 800 mm, a očekuje se da će šema obezbjediti 1690 litara na dan. Kapitalni trošak iznosio je 4 325 funti, a vrijeme povrata se procjenjuje na pet godina.