facebook  twitter

Dobre prakse u upravljanju vodom (vol. 1) - Podizanje svijesti javnosti

28 feb 2019
1795 puta

Na našem sajtu u narednom periodu možete čitati dobre prakse u oblasti upravljanja vodom, koje su se pokazale uspješnim. Za početak krećemo s podizanjem javne svijesti, gdje je veliki pomak napravljen od strane Jordana. male kraljevine na Bliskom Istoku.

U Jordanu, potražnja za vodom premašuje raspoložive obnovljive izvore vode koji su prekomjerno iskorišteni kako bi se premostio jaz. Usvajanje nove strategije za planiranje voda je od ključnog značaja jer se ova situacija ne može održati bez ugrožavanja održivog razvoja. Iz tog razloga, 2004. godine je razvijen Nacionalni Master plan za vodu za Jordan, dok je Nacionalna strategija za vodu razvijena i odobrena 1997. godine. U Ministarstvu za vodu i navodnjavanje je osnovana Jedinica za upravljanje potrošnjom vode (VDMU) krajem 2002. godine. Koja je preuzela odgovornost za programe upravljanja potrošnjom vode za sve sektore u Jordanu. Plan je ispitao vodne resurse u zemlji i nivo svijesti o vodi u javnosti. U zemljama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike svijest o vodi nije na zadovoljavajućem nivou, dok je ona u Jordanu na visokom nivou.

Ministarstvo za vode i navodnjavanje kroz Jedinicu za upravljanje potrošnjom vode podržava inicijative za povećanje svijesti o problemima voda u zemlji. Veliki dio tih aktivnosti sproveden je u okviru petogodišnjeg programa poznatog kao Program Efikasnosti Vode i Javno Informisanje za Akciju (VEPIA). Drugi program je započeo sa nazivom Institucija za upravljanje potražnjom vode u Jordanu (IDARA). Ovaj nacionalni program se fokusira na uspostavljanje održivog upravljanja potražnjom za vodom tako što pomaže u uspostavljanju potrebnog institucionalnog i regulatornog okvira u zemlji.

U okviru VEPIA projekta, Kraljevsko društvo za očuvanje prirode (RSCN) i Ministarstvo prosvjete bili su pioniri u procesu prenošenja kritičnih pitanja vode u centar javnog diskursa u Jordanu. To je bio petogodišnji program, pokrenut 2000. godine, koji je radio na širenju etike očuvanja vode opštem građanstvu Jordana, implementirao tehnologije za uštedu vode kako bi se postigle značajne uštede, i institucionalizovao procese koje je koristio. VEPIA je nastojala da poboljša znanje, stavove i ponašanje Jordanaca u vezi sa pitanjem vode. Ovaj projekat je uključivao: izgradnju kapaciteta NVO-a, grantove za zajednici, revizije vode i rekonstrukciju zgrada, medijske kampanje i radionice za obuku. Zahvaljujući ovom programu i saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, interaktivni programi edukacije o vodi danas su široko dostupni i dostupni nastavnicima, učenicima u javnim i privatnim školama, vjerskim vođama i nevladinim organizacijama. Kao dio strategije obrazovanja:

  • nastavni program za očuvanje vode uključen je u školske udžbenike razreda 1–11 u pet predmetnih oblasti od decembra 2002. godine.
  • razvijen je interaktivni CD za djecu o konceptima upravljanja potrošnjom vode, kako bi se podržali koncepti nastavnog programa.
  • preduzeti su koraci da se uspostavi master program u oblasti upravljanja potrošnjom vode na Jordanskom univerzitetu za nauku i tehnologiju u Irbidu. Ovaj master program je pionirski program koji uključuje niz visoko specijalizovanih kurseva iz oblasti upravljanja potrošnjom vode.
  • VEPIA je sprovela široko rasprostranjenu medijsku kampanju kako bi raširila svoju poruku putem televizije, radija, novina i časopisa, kako bi objasnila stanje vode i kako učestvovati u naporima u očuvanju vode ili efikasnijem korišćenju vode. U okviru svake teme, uključena su pitanja kao što su oskudni vodni resursi, sektorska potrošnja vode, zloupotreba podzemnih voda, uređaji za uštedu vode, troškovi vode i značaj vode za industriju. Još jedan relevantan nedavni projekat u ovoj oblasti je Projekat podizanja svijesti u vodi (APV), koji se sprovodi od 1994. godine. Preko 5000 ljudi širom Kraljevine je prisustvovalo radionicama, predavanjima, seminarima i posebnim događajima kako bi se upoznali sa očuvanjem vode i razgovarali o lokalnim potrebama. Ciljevi APV bili su: stvaranje opšte svijesti putem kampanja masovnih medija i razvoj lokalnih ljudskih resursa kroz obuku odabranih lidera iz volonterskih organizacija.

Doprinos nevladinih organizacija takođe je bio veoma važan u naporima da se podigne svijest javnosti o pitanjima voda u Jordanu. Neki od ovih projekata su pokrenuti u saradnji sa Ministarstvom za vode i navodnjavanje. Međutim, većina se sprovodi prilično jednostrano od nevladinih organizacija ili međunarodnih organizacija kao što su Ujedinjene nacije. Prijatelji Zemlje Bliski Istok (FoEME) / EcoPeace i Kraljevsko društvo za očuvanje prirode samo su neki od primjera grupa koje rade u Jordanu kako bi promovisale svijest o pitanjima voda kroz mnoge različite načine kao što su: eko-turizam, aktivnosti u školama, tehnički treninzi i kursevi, rekreativne društvene događaje, različite oblike medija i pilot projekte za nastavu.