facebook  twitter

Osam grešaka na kojima mladi preduzetnici mogu da nauče

13 maj 2019
7963 puta

Preduzetništvo je jedna od najpopularnijih tema danas i čini se da ima više startapova nego ikada prije. Uzimajući sve to u obzir, mladi ljudi danas žele da budu sami svoji šefovi umesto da cijeli život rade za nekog drugog.

1. Dugo usavršavam proizvod prije nego što ga pustim u promet
Većina umetnika provodi dosta vremena u usavršavanju svog dijela prije nego što ga objave. Isto važi i za preduzetnike. Vole da potpuno usavrše svoj proizvod prije nego što ga puste u promet, što mnogi smatraju greškom. Umjesto usavršavanja, koje može trajati godinama, objavite minimalni održivi proizvod, dakle proizvod sa najosnovnijim funkcijama koji se može prodati, i potražite povratne informacije. Po uzoru na reakcije koje dobijete, adaptirajte svoj proizvod. Zamislite da provedete sve to vrijeme na usavršavanju proizvoda da biste na kraju saznali da nikom zapravo nije potreban.

2. Sve radim sam
Potpuno je razumljivo ako se osjećate kao da morate da radite sve u svojoj firmi, međutim to uopšte nije istina. Zbog straha od gubljenja kontrole, vjerovatno ćete se okrenuti mikromenadžmentu i potrošiti vrijeme na različite zadatke koji vam ni ne idu baš najbolje ili koje uopšte ne volite. Nemojte da se bojite da zaposlite nove ljude da odrade ove zadatke, moguće je da će oni njima bolje ići od ruke, a vaš već stresni poslovni život će biti znatno prijatniji. Dijve glave su pametnije od jedne!

3. Nestrpljivost
Ova greška je možda očigledna jer je većina nas svjesna da uspjeh ne dolazi preko noći, međutim ne škodi da se ponovi još jednom.

4. Radim ovo samo zbog novca
Ako samo želite bogatstvo, pitanje je vremena prije nego što postanete nesrećni dok jurite bogatstvo preko noći. Postoji mnogo drugih stvari na koje biste mogli da se fokusirate u vašoj preduzetničkoj karijeri.

5. Nisam napravio nijednu grešku
Čovek griješi. Postoje oni koji svoje grešku priznaju, ispravljaju ih, ali i oni koji rade suprotno. Svi više volimo ove prve ljude, zar ne? Ako vjerujete da vi, i samo vi, znate sve, i znate sve najbolje, ako ne slušate šta drugi pričaju, nećete stići daleko. Na kraju krajeva, ako poričete svoje greške, nećete moći ni da učite iz njih.

6. Želim da čujem samo ‚‚da’’
Imati ljude oko vas koji vas podržavaju i ohrabruju tokom vaše preduzetničke avanture je sjajan resurs. Ipak, obavezno se okružite i ljudima koji će preispitivati vaše ideje. Do najboljih odgovora se dolazi nakon kontrastiranja različitih perspektiva.

7. Napuštanje fakulteta zbog ideje
Mnogo mladih preduzetnika odluči da napusti fakultet kako bi se fokusirali na svoju ideju. Dok to jako dobro demonstrira njihovu motivaciju, ne znači da je to najbolja ideja. Predlažemo da u ranim stadijumima i dalje posjećujete predavanja ili radite svoj stari posao. Fakultet napustite samo (ako baš želite) kada se vaš koncept dokaže i steknete prvog klijenta.

8. ‚‚Nemam konkurenciju’’
Ako nemate konkurenciju vjerovatno je da vaše tržište uopšte ne postoji. Mnogo bolja opcija je reći ‚‚Imam konkurenciju, ali se od njih razlikujem zbog…’’ nego biti jedini činilac.