facebook  twitter

Uspješna priča preduzetnice Jovane Stojanović

28 okt 2019
9353 puta

Jovanina priča je počela u maju mjesecu 2019.godine, kada je shvatila da joj je potrebna mentorska podrška i iskustvo kako bi se upustila u freelancing kao performativni umjetnik. Tada je i saznala za projekat “Erasmus for young Entrepreneurs” i jako brzo je pronašla kompaniju koja bi joj odgovarala u odnosu na njene potrebe i njihovu ponudu.

Ovo ljeto je provela u Marcozzi Contemporary Theater-u u Berlinu, 3 mjeseca i ovo iskustvo je bilo neprocjenjivo za nju. Tim koji radi u pozorištu kao i njena mentorka, Daniela, učinili su da se od prvog dana osjeća kao kod kuće. I u samom pozorištu je bio internacionalan tim, tako da su sve vrijeme radili i pravili predstave na engleskom, a nekada i na italijanskom, što je bila odlična prilika da vježba jezik koji je i učila u srednjoj školi.

Kako kaže njena jedina očekivanja prije odlaska su bila vrlo lična, željela je da upije što više znanja kroz posmatranje i posao unutar kompanije, kao i da razvije preduzetničke vještine. Međutim, dobila je više od očekivanog. Njena mentorka Daniela joj je pružila uvid u sve detalje poslovanja kao umjetnika, od ideje, preko pisanja projekata, traženja budžeta, sastanaka pa sve do same realizacije, promocije i publikacije samog proizvoda. Radno vrijeme i zaduženja sprovodili su u dogovoru, koji je uvijek savršeno funkcionisao i bio vrlo profesionalan. Daniela joj je uvijek davala zadatke koji su bili izazovni za nju i na čijim primjerima bi mogla da uči. Nisu mislile o greškama kao ni o preprekama na putu, niti bi ih doživljavale kao poraze, već kao iskustvo koje joj je definitvno od koristi već sada. Često je dobijala zadatke za koje nije bila sigurna da li zna da ih sprovede do kraja. Ali upravo to je naučilo da u kratkom vremenskom periodu nađe rješenja, a i motivisalo je da savlada neke nove digitalne alatke koje prije nije koristila.

Ono što je vrlo bitno a to je da su išle dalje od toga, tako da je tokom svog boravka, već krenula da piše projekte i da realizuje svoj prvi projekat u Berlinu, za šta je imala punu podršku i pomoć cijelog pozorišta.

U toku razmjene, imala je priliku da prisustvuje raznovrsnim događajima koji nisu bili u okviru njenog “poslovnog” zaduženja, tako da je i svoje slobodno vrijeme koristila da pohađa radionice koje su joj bile od značaja za dalji razvoj njene kompanije.

“Ja sam zaista imala sreće pri odabiru kompanije ili su se prosto kockice i energije dobro složile, jer je moja mentorka bila otvorena i spremna da mi odgovori na svako pitanje, da me profesionalno i privatno motiviše da se upustim u potpuno nepoznato i novo, i da nakon završenog projekta izađem spremna za samostalno pokretanje kompanije.” ističe naša preduzetnica Jovana.

Više informacija o programu možete pronaći na linku: https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/ ili nas možete kontaktirati na hosting.zid@gmail.com