facebook  twitter

Realizovana i2space obuka na temu Osnove 3D Štampanja

26 mar 2021
10425 puta

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid (ADP-Zid) realizovala je dvodnevnu i2space obuku na temu Osnove 3D Štampanja u periodu od 4. do 5. marta 2021 godine.

Cilj ove obuke bio je da polaznici upoznaju svijet 3D-a, kao i kako da se iskoristi 3D tehnologija za njihove profesionalne poduhvate. Polaznici su stekli znanja o načinu korišćenja 3D štampača, kao i o osnovama 3D modelinga, koji su po završetku obuke u mogućnosti da sami stvore 3D model u odgovarajućem programu i kasnije taj model i odštampaju.

Tokom prvog dana predavač Vukašin Rakočević je uvodio učesnike u teorijski dio vezan za 3D tehnologije i tipovima njene proizvodnje. U prvoj sesiji je govorio o razlikama između 3D modeliranja i samog štampanja, istorijatu 3D štampanja i njegovom principu rada koji se sastoji iz 3 djela:

- formiranje 3D štampanja;
- štampanje 3D modela;
- finalna obrada 3D modela.

Takođe, učesnici su imali priliku da nauče o greškama koje se javljaju prilikom štampanja i njegovim djelovima.

Tokom drugog dana Vukašin i učesnici su se fokusirali na praktični dio obuke (uvod u softver za 3D modeliranje). Nakon kreiranja naloga u besplatnom programu za modeliranje, upoznali su se i sa samim tim programom i onim šta on nudi.

Dvodnevna obuka se organizovala u okviru projekta „Samozapošljavanje i društveno preduzetništvo za mlade“.