Odštampajte ovu stranicu

Kako biti low touch?

07 maj 2020
11220 puta
Situacija u svijetu sa Covid-19 je ubrzala procese koji su doveli do prelaska u doba visoke tehnologije, koje je bilo tu, a sad smo i svi mi spremni to prihvatiti. Ovo je potvrdilo poziciju ekonomskih aktivnosti koji se nazivaju low touch, odnosno one aktivnosti koji ne podrazumijevaju fizički kontakt lice u lice. 
 
Post-korona era biće obilježena ekonomijom koju će obilježiti nove navike i pravila, koja će se zasnivati na smanjenim personalnim interakcijama i bliskom kontaktu, kao i snažnijim putnim i higijenskim ograničenjima. Trenutna promjena će u daljem izmijeniti kako jedemo, radimo, vježbamo, trgujemo, vodimo računa o svom zdravlju, družimo i provodimo svoje slobodno vrijeme, sa stepenom promjene bez presedana. 
Čekajući dolazak vakcine u upotrebu, osnovni modeli predviđaju 12 do 18 mjeseci ograničenog načina funkcionisanja, gdje će se mijenjati stare navike i praviti prostor za prelazak na „novo normalno“.
Promjene će doći na raznim poljima, na nivou lične percepcije, makro-ekonomije, ali i u geopolitici, pravilima, tehnologiji i dinamici industrije. 
 
Ove promjene kriju veliku priliku za redefinisanje i za stvaranje nove paradigme za funkcionisanje našeg društva, a i priliku za svakog od nas da nađe svoju poziciju. Kao nikad prije akcenat se stavlja na inovacije, iskorišćavanje sopstvenih potencijala, ali i na solidarnost i održivost. 
 
A kakve te promjene mogu biti? 
 
Kriza po svojoj prirodi ostavlja svoj pečat na mentalno zdravlje i internalizuje se u unutrašnji svijet svakog od nas. Potreba za savjetovanjima, koučingom i nekom obliku ventila za nakupljeni stres će rasti, a takvi servisi će biti pružani na drugačiji način, putem online platformi, aplikacija, sa drugačijim načinom interakcija sa klijentima. Takođe društvene igre u online svijetu imaju svoj trenutak, gdje se javlja mogućnost za druženje i zabavu u nekoj novoj dimenziji čak i za one koji su prednost davali ljudskom kontaktu. 
 
Ograničenja u putovanju fokus će prebaciti na lokalni turizam, i povratak na tradicionalnije načine provođenja odmora. Odmori u inostranstvu podrazumijevaće se kao mogućnost za one koji mogu da priušte duži boravak, jer će morati uzeti u obzir vrijeme vezano za karantin. Ruralne i udaljene lokacije dobiće novu notu luksuza, jer će takav oblik odmora postati poželjniji od mjesta gdje je gužva prva pomisao. 
 
Dom će razviti novu dimenziju, postajući ekstenzija naših kancelarija, a balans između posla i života će tražiti novo mjesto. Samim tim izvjestan dio posla koji se pokazao mogućim za obavljanje kod kuće dobiće svoju potvrdu u njegovom izmještanju iz kancelarija, gdje će se težiti uštedi troškova i smanjenu kancelarijskog prostora, dok će razni tehnološki alati ući u naše domove da novi način funkcionisanja učine efikasnim. 
Povećanje nezaposlenosti stvoriće prostor za prekvalifikacije i razne treninge, koji će sada primarno postati online verzije i biti dostupniji širem broju ljudi, a za mnoge će se smanjiti otpor prema tom načinu edukacije. Pored toga, očekivano je da će se težiti razvoju dodatnih biznis rješenja, koji će biti dopuna kućnom budžetu, ali i dodatno osiguranje ako se dese promjene u primarnom izvoru kućnih finansija. 
 
Odlazak u trgovinu postaje promijenjeno iskustvo, a službe koje vrše dostavu postaju sve važnije i reprodukovaće sve veći stepen inovativnih rješenja koja će omogućiti da ove usluge budu što ekonomičnije i vremenski efikasne, a pri tome i prilagođene potrebama potrošača.
 
Osim toga promjene se daju očekivati i u sektoru brige o starima, društvenim interakcijama, komunikaciji sa institucijama i u pravnim poslovima. 
 
Ove prethodno iznijete pretpostavke su samo segment onog što možemo očekivati, svjedočeći vremenu promjena kojeg smo svi dio.