facebook  twitter

Dvadeset godina EVS

15 dec 2016
32547 puta

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid je u utorak, 29. novembra 2016. godine povodom obilježavanja dvadesetogodišnjice rada organizacije, jubilarne desete godine od uspostavljanja Godišnje nagrade za volonterizam i u cilju obilježavanja 20 godina postojanja Evropskog volonterskog servisa (EVS), koji je dio programa za mlade Evropske komisije pod nazivom “Erasmus+, Mladi u akciji!”, organizovala panel diskusiju „Dvadeset godina Evropskog volonterskog servisa – razvojna investicija za mlade“.

Na panel diskusiji su govorili Ivana Glišević Đurović, v.d. Generalne direktorke za koordinaciju programa pomoći EU, Krsto Vukadinović, ispred Uprave za sport i mlade, Sonja Mitter Škulj ispred SALTO Resursnog centra za Jugoistočnu Evropu iz Ljubljane, profesorica Adisa Malagić iz JU Gimnazija "30.septembar", Rožaje , Patricija Pobrić, iz organizacije “Naša inicijativa”, Igor Vidaček, vođa tima EU projekta "Tehnička podrška razvoju institucionalnih mehanizama saradnje Vlade i NVO u Crnoj Gori", Stefan Šaponjić, Samostalni savjetnik za radne odnose, Ministarstva rada i socijalnog staranja, i predstavnici ADP-Zid Sanda Rakočević, Igor Milošević i Mirela Kalamperović.

Imajući u vidu značaj pitanja volonterizma učesnici diskusije su bili u mogućnosti da razmijene mišljenja, ideje i komentara da bi zajednički došli do prijedloga koji će pomoći u pripremi i izradi seta preporuka za unaprijeđenje ambijenta za razvijanje i vrednovanje volontiranja.

Zaključci do kojih se došlo tokom panel diskusije su izrada strategije u odnosu na postojeći strateški dokument, ukidanje normi u Zakonu o radu kojima se prepoznaje „volonterski rad“, ukidanje Zakona o volonterskom radu, kao i davanje nadležnosti nad volonterizmom Ministarstvu javne uprave. U cilju unapređenja stanja za razvoj volonterizma i prepoznavanja vrijednosti volontiranja u Crnoj Gori istaknuto je da je volonterizam aktivna participacija građana a ne rad, aktivnost bez naknade koja podrazumijeva ulaganje znanja, vremena, truda, dobre volje i doprinosi razvoju zajednice, kao i da je potrebna jasna percepcija volonterizma na nacionalnom nivou koja pravi otklon od stereotipa i predrasuda.

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid od 2000. godine radi na razvoju politika volontiranja, promociji volonterizma, prepoznavanju njegovih vrijednosti, izgradnji podsticajnog pravnog i društvenog okvira za njegov bolji razvoj u Crnoj Gori i obezbjeđivanju različitih volonterskih servisa, koji podstiču zapošljavanje mladih, neformalno obrazovanje, mobilnost i interkulturalno učenje.