facebook  twitter

Evropski gradovi koji su kid-friendly

21 jun 2018
9431 puta

Istraživanjem stručnjaka za putovanja postavlja se jedno od interesantnih pitanja: Koji su vaši omiljeni gradovi u Evropi za putnike s djecom?
Sada dijelimo njihove predloge sa vama. Jedna od sugestija jeste da je proljeće idealno vrijeme za istraživanje tih mjesta sa mališanima, zbog ljepšeg vrijemena i manjih gužvi nego ljeti.

Berlin- Fantastična mreža javnog saobraćaja je ono što Berlin stavlja na vrh kao porodične destinacije, kaže Gven Kozlovski, stručnjak Vendi Trusted Travela za Centralnu Evropu. „Berlinska kartica pruža od 48 sati do 6 dana neograničenog transporta na metro, i gradske autobuse. Svako mjesto u gradu je dobro povezano javnim prevozom, a svaka karta pokriva jednu odraslu osobu i troje djece starosti od 6 do 14 godina (djeca mlađa od 6 godina su besplatna), tako da je kretanje u sklopu porodica lako, efikasno i isplativo. ” Približite djeci istoriju koju donosi Checkpoint Charlie House - ali tek kasnije tokom dana, savjetuje ona, nakon što su svi turistički autobusi otišli.

Pariz- Kada putujete s djecom, želite "aktivne" aktivnosti, jednostavan prevoz i velike slobodne gradske površine za vrijeme gužvi. Grad svjetlosti nudi sve te mogućnosti, kaže Jack Danci, jedan od eksperata za pouzdana putovanja za Francusku. "Većina muzeja nudi pristupe prilagođene djeci koji su dobro osmišljeni, a velika imena umjetnika mogu biti zabavna za arhitekturu koja privlači pažnju, kao i za njihove umetničke kolekcije (pomislite na eskalatore u Pompidouu)." Možete da pratite radnju omiljenog filma vašeg djeteta u gradu. Pariz igra ulogu u mnogim filmovima, od Ratatouillea do Amelie - i u gradu možete pronaći praktične aktivnosti kao što su kursevi za izradu makarona i časove slikanja. Možete uživati u zajedničkoj  šetnji koja se bavi čudnim i predivnim svijetom francuskih delikatesa (nakon što probaju puževe ili žablje noge, nagrađuju djecu čokoladom i poslasticama). Osim toga, u Parizu je sve veći broj pješačkih zona i kvartova zatvorenih za saobraćaj u određenim danima, objašnjava Džek, a kolica, skuteri i razne biciklističke postavke mogu se lako iznajmiti. Konačno, kada želite da "sagorite" energiju, uputite se u jedan od mnogih parkova i igrališta, koji su dobro održavani i ograđeni radi bezbednosti djece.


Dijon- Burgundija bi mogla biti najpoznatija po svom vinu, ali ima još dosta toga da se maloljetnici usreće u glavnom gradu regiona. "Dijon je bio glavni grad Valois Dukesa, koji je nekada bio moćniji od kralja, tako da je stari centar vizuelno veoma impresivan". Grad takođe nudi porodicama mogućnost posjete gradskim parkovima, poput Parc de la Colombiere, gde mladi i stari mogu da koriste stazu za konopce. Placa de la Liberation, nudi mogućnosti opuštanja, nudeći roditeljima da sjede i uživaju u predahu u kafiću dok se deca igraju u fontanama.

Firenca- „Na prvi pogled, Firenca je zastrašujuća za porodice jer mnoge od poznatih atrakcija, muzeji i spomenici izgledaju grandiozno i nadmoćno, čak i odraslima“, kažu Maria Gabriella Landers i Brian Dore, stručnjaci za putovanja za Italiju. „Ali sa malim istraživanjem i planiranjem, Firenca - a samim tim i italijanska renesansna istorija - može postati živahna i zanimljiva za mlađe posetioce. Nekoliko muzeja u gradu, uključujući Palazzo Vecchio i Museo Galileo, nude vođene sadržaje prilagođenih djeci, a vrtovi Bardini i Boboli su savršena mesta na otvorenom za izlet.


Istanbul- Mnoge gradske znamenitosti prirodno privlače mlade ljude: „Interaktivni prikazi industrijskog muzeja Rahmi M Koc su odlični za djecu, koja takođe vole ići u podzemlje do vizantijske cisterne i špijunirati ribu u vodi“, kaže Earl Starkei, ekspert za Tursku . Earl koristi umjetnost kao prozor prilagođen djeci u tursku kulturu, organizujući privatne kurseve o keramici i ebru (otomanska tehnika korišćenje papira, mramorisanje), kao i kuvanje tradicionalnih specijaliteta. Čak i najizbirljivije dječje nepce će biti zadovoljno pideom - koji se najbolje opisuje kao turska pica - i sveprisutnim svježim sokovima iz Istanbula. Da biste izbjegli gradsku gužvu i užurbanost, idite trajektom do ostrva Buiukada bez automobila, gde možete iznajmiti bicikle ili unajmiti kočiju.


London- Besplatni muzeji čine London odličnim izborom za porodice. „Muzej nauke, Prirodnjački muzej, Muzej Viktorije i Albert, Britanski muzej, Tate Modern, Nacionalna galerija portreta, Nacionalni pomorski muzej, Nacionalna galerija i Muzej u Londonu samo su početak. ". Putovanje u London nudi izazov korišćenja drugog jezika i može podstaknuti djecu na korišćenje istog- pogotovo na njihovoj prvoj avanturi u inostranstvu. I onda, naravno, tu je Harri Potter: Porodice mogu da posjete mjesta koja se nalaze u knjigama, ili čak da obilaze studije u kojima su filmovi snimani.


VendiPerrin.com dodaje Barcelonu na ovu listu: mediteranska klima grad čini gotovo uvijek prijatnim i nudi mogućnost da djeca uvijek budu na otvorenom, a fantastična plaža je upravo mjesto gdje želite da provedete poslijepodne nakon jutarnjeg istraživanja grada. Gaudijeva čuvena Sagrada Familia izgleda kao neka vrsta remek-djelo djeteta u pijesku - možda su zbog toga djeca toliko privučena njegovim zgradama, uključujući i djela drugih modernista, koji se nalaze posuti po cijelom gradu. Grad nudi mogućnost da se cijeli dan provede istražujući kako su priroda i arhitektura utkane u Parc Guell. Virdžinija Irurita, stručnjak za pouzdana putovanja za Španiju, ističe kao interesantnu činjenicu da su čokoladu u Evropu uveli Španci; tako da u Barseloni postoji fabrika čokolade koja predstavlja još jedno interesantno mjesto u nizu.