facebook  twitter

Retrospektiva: Let's do it, Cetinje! - 2016. godine

14 avg 2018
12309 puta

Koordinatorka akcije Dragana Kaluđerović: “Smatram da je akcija Let’s do it, Montenegro! bar jednim dijelom uticala na stanovništvo u Crnoj Gori da vode racuna o svojoj okolini. Veliko mi je zadovoljstvo bilo da budem koordinatorka Prijestonice Cetinje, đe sam sa odličnim timom sprovela akciju “Očistimo Cetinje za 1 dan”. Ono što me je veoma iznenadilo jeste odziv velikog broja mladih ljudi koji će, nadam se, bar u nekoj mjeri pozitivno uticati na svoje vršnjake jer ipak, naš grad je naše dvorište i predstavlja ono što u stvari mi i jesmo.”

Tri stotine građana Prijestonice je prikupilo 200 kesa nelegalnog otpada u gradskoj zoni. Velika količina otpada je prikupljena na selu Čevo, gdje se pored prikupljanja otpada organizovalo i košenje trave i korova oko škole, crkve i uklonjeno je granje na samom ulazu u selo.

Veći dio zaposlenih u Prijestonici je učestvovao u kaciji čišćenja, takođe pored zaposlenih učestvovala je i zamjenica Gradonačelnika kao i direktori i rukovodioci sekretarijata u Prijestonici. Gradonačelnik Bogdanović je otvorio akciju čišćenja Let’s do it, Cetinje! i pozdravio učesnike.

Zaposleni u Sekretarijatu za Prostorno planiranje i urbanizam su napravili detaljnu mapu grada gdje su veoma precizno mapirali zone čišćenja.

Prijestonica je obezbijedila prevoz za učesnike koji su išli na selo Čevo.

Koordinatori zona su bili 8 zaposlenih iz Prijestonice. Posebnu zahvalnost dugujemo koordinatoru sela Čevo – Goranu Samardžiću koji je imao veliku odgovornost pri samoj organizaciji i akciji koja se realizovala na Čevu.

NVO „Aktivna zona“ je dala veliku logističku podršku tokom pripremanja Let’s do it, Cetinje!, takođe u akiji je učestvovao i veliki broj aktivista ove NVO. Koordinator zone čišćenja je bio predstavnik Aktivne zone.

Turistička organizacija Cetinje je obezbijedila sponzore za akciju čišćenja a to su: Coca –Cola crna Gora, Aqua Bianca, grisini Biobella Crna Gora. Takođe u akciji su učestvovali svi zaposleni u TO Cetinje na čelu sa direktoricom Anom Ivanović.

U akciji su očestvovali učenici i nastavnici škola: „Petar II Petrović Njegoš“, „Lovćenski partizanski odred“, Srednja škola – Gimnazija, Volonterski klub Gimnazije, Srednja likovna škola „Petar Lubarda“. Učešće u akciji je uzeo i Izviđački odred Gojko Kruška, zatim NVO My way, NVO Građanski kreativni centar, Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“, Savjet mladih Prijestonice Cetinje, Udruženje Veterana Cetinje, DOO Vodovod i kanalizacije, DOO Komunalno preduzeće – koje je ustupilo potrenu mehanizaciju i pomoć zaposlenih.

Tu su bili i DOO Sportski centar, Atletski klub Lovćen, Košarkaški klub MNE Cetinje, Ženski košarkaški klub Lovćen, Džudo klub Crnogorac, Komunalna policija, Centar za socijalni rad u Prijestonici Cetinje, Savjet mladih Socijaldemokrata Cetinje, Savjet mladih Demokratske partije socijalista Cetinje.

RTV Cetinje je bio medijski sponsor akcije Let’s do it Cetinje. Osim stalne najave akcije odrađen je i karatak prilog sa terena.

Pekara Oziris obezbijedila je sendviče za sve učesnike Let’s do it, Cetinje!

Profesionalni fotograf Veri Veroza uradio fotografije učesnika u akciji obilazeći sve zone čišćenja i bilježeći interesantne momente.

Let’s do it Cetinje protekao je u duhu pozitivne energije tokom koje je veoma uspješno realizovana akcija čišćenja grada. Čistile su se 5 gradskih zona i 1 seoska. U akciji je učestvovao veliki broj djece i omladine.

Nakon završene akcije čišćenja svi učesnici su bili ugošćeni posredstvom cetinjskih privrednika i Coca –Cola Crna Gora.