facebook  twitter

ODRŽANA JAVNA TRIBINA “LEGALIZACIJA BESPRAVNO SAGRAĐENIH OBJEKATA” NA CETINJU

09 jul 2018
105733 puta

Na javnoj tribini “Legalizacija bespravno sagrađenih objekata” održanoj 05. jula 2018. godine u maloj sali Prijestonice Cetinje, prisustvovali su građani i zaposleni u opštinskim ogranima koji su postavili pitanja vezana za postupak legalizacije bespravno sagrađenih objekata.

Predstavnik ADP Zid, Andrej Milović, govorio je o beneficijama koje legalizacijom građani dobijaju, dok je sekretarka u Zajednici opština, Sanja Živković, govorila o postupku legaizacije, a sekretarka Sekretarijata za održivi razvoj i infrastrukturu, Njegosava Vujanović, govorila o stanju legalizacije u Prijestonici Cetinje.

Građani Cetinja najviše su bili zainteresovani za cijenu komunalija i većina primjedbi se odnosila upravo na, po njima, visoke cijene.

Sekretarka Njegosava Vujanović objasnila je da su cijene identične onima koje su 2014. godine usvojene i za legalne graditelje i da se one nisu mijenjale, te se kreću od 40 eura za I zonu do 20 eura za VI zonu, dok je za VII zonu 0 eura.

Mnogi građani su istakli da je cijena od 30-40 eura za urbane gradske zone previsoka i da nemaju novca da plate, pogotovu oni koji žive od penzije. Građanima je objašenjeno da cijena komunalija ne pokriva ni 1/3 realnih troškova koje opštine imaju za komunalno opremanje. Naslanjajući se na ovaj problem, građani su istakli da i kada plate komunalije, opštine im ne dovedu vodu, struju, telefon, kanalizaciju, rasvjetu i dr. Objašnjeno im da je da je upravo zato što se komunalijama pokriva svega 1/3 realnih troškova i dodatno mnogi nisu ni platili komunalije, pa opštine moraju da se zadužuju kod kreditora da bi gradile infrastrukturu.

Građani koji su bili učesnici u javnim raspravama vezanim za donošenje novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i lokalne odluke o cijeni komunalija, istakli su da ni predstavnici države, a ni predstavnici prijestonice Cetinje, nisu uvažili niti jednu njihove kritike i preporuke vezane za cijene i postupak legalizacije, kao i da im uvaže troškove koje su imali zato što su sami gradili infrastrukturu.