facebook  twitter

Nagrade dobre prakse za zdrava radna mjesta 2014 - 2015.

23 Oct 2019
8565 times

Zaštita na radu važna je svima. Dobra je za vas. Dobra je za posao.

Dodjelu nagrada dobre prakse za zdrava radna mjesta organizovala je Evropska agencija za zaštitu i zdravlje na radu (EU OSHA) u sklopu kampanje Upravljanje stresom za zdrava radna mjesta za period 2014 - 2015.

Cilj nagrada za period 2014 - 2015. bio je naglasiti vodeće primjere preduzeća ili organizacija koje aktivno upravljaju stresom i psihosocijalnim rizicima na poslu. Nagrade se dodjeljuju kako bi se odalo priznanje izvanrednim i inovativnim doprinosima te snažnoj posvećenosti upravljanju i participativnom pristupu pri upravljanju psihosocijalnim rizicima.

Psihosocijalni rizici nastaju zbog nepovoljne organizacije i načina upravljanja radom, kao i zbog lošeg društvenog konteksta rada. Neki su od rizika pretjerani zahtjevi, nesigurnost radnog mjesta, uznemiravanje i nasilje. Ti rizici i manjak prikladnih resursa ili podrške mogu dovesti do toga da radnici pate od stresa, što uzrokuje slabljenje njihovog učinka na radnom mjestu i izvan njega te, ako se takvo stanje nastavi, može dovesti do ozbiljnih problema s duševnim i tjelesnim zdravljem, kao što su izgaranje, depresija, bolesti krvnog sistema i bolovi u leđima.

U sklopu istraživanja Eurobarometar, koje je sprovela Evropska komisija, utvrđeno je da 53 % radnika vjeruje da je stres glavni sigurnosni i zdravstveni rizik s kojim se suočavaju na mjestu rada, dok je 27 % radnika navelo da pate od „stresa, depresije i tjeskobe” koji su nastali zbog posla ili koji su se produbili zbog posla tokom posljednjih 12 mjeseci. Trošak za preduzeća i društvo na nacionalnom nivou procjenjuje se na milijarde eura. Nadalje, mnogo je nerazumijevanja i osjetljivosti kad je riječ o psihosocijalnim rizicima na mjestu rada, a duševne bolesti još su uvijek stigmatizovane. Evropsko istraživanje preduzeća o novim rizicima i onima u nastajanju EU OSHA-e (ESENER) otkrilo je da više od 40% poslodavaca smatra da je teže upravljati psihosocijalnim rizicima nego „tradicionalnim“ rizicima zaštite i zdravlja na radu.

Na sljedećem linku možete preuzeti publikaciju o primjerima dobre prakse za zdrava radna mjesta i dobitnicima nagrada: https://osha.europa.eu/hr/publications/healthy-workplaces-good-practice-awards-2014-2015

Izvor: https://osha.europa.eu/hr

 

 

 

 

 

Last modified on %PM, %29 %507 %2020 %12:%Oct
Rate this item
(0 votes)