facebook  twitter

Decentralizovane aktivne mjere zapošljavanja i ekonomija okrenuta zajednici

28 Nov 2019
13982 times

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid organizovala je okrugli sto u cilju uspostavljanja otvorenog i konstruktivnog dijaloga na temu aktivnih mjera zapošljavanja, kao i njihove povezanosti sa podrškom akterima ekonomije okrenute zajednici u utorak, 26. novembra 2019. godine.

Okrugli sto je pružio mogućnost za razmjenu znanja i iskustava, kao i kreiranju predloga za unapređenje, kroz tematske oblasti:

  • Aktivne mjere i uloga socijalne ekonomije u njihovom sprovođenju i valorizaciji,
  • Programi podrške za samozapošljavanje i njhova uloga kao mogućeg instrumenta podrške za aktere ekonomije okrenute zajednici,
  • Udruživanje za ko-razvoj biznisa okrenutih zajednici – Klaster kao odgovor.

Na okruglom stolu su govorili Edina Dešić, direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Igor Milošević, programski director ADP-Zid u okviru tematske sesije Decentralizacija aktivnih mjera zapošljavanja. U okviru tematske sesije Samozapošljavanje i ekonomija okrenuta zajednici govorili su mr Svetlana Krgović, Sektor za isplatu iz oblasti zapošljavanja, pomoćnica direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore; Đuro Kažić, Investiciono-razvojni fond Crne Gore i Anto Janković, izvršni direktor CEPS-a. Treća sesija je bila posvećena Udruživanju za ko-razvoj biznisa okrenutih zajednici – klaster kao odgovor u okviru koje je govorila Jelena Obradović, predstavnica Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima Ministarstva ekonomije Crne Gore.

Učešće na Okruglom stolu uzeli su predstavnici ministarstava, relevantnih državnih institucija, kao i zainteresovanih strana iz privatnog i civilnog sektora, koji su dali svoj osvrt na unapređenje ambijenta i podsticanje kreiranja aktivnih mjera za zapošljavanje, kao i na njihovu primjenu u oblasti ekonomije okrenute zajednici.

Okrugli sto se organizovao u okviru projekta WeB4YES - Inicijativa organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanju mladih, finansijski podržanog od strane Evropske unije.