facebook  twitter

Poziv OCD za učešće na trodnevnom treningu

01 Mar 2019
13848 times

Asocijacija za demokratski prosperitet - Zid (ADP-Zid) poziva predstavnike organizacija civilnog društva (OCD) da se prijave na trodnevni trening za jačanje kapaciteta organizacija upoznavanjem sa osnovama razvoja javnih politika i javnog zagovaranja u oblasti politike zapošljavanja, s posebnim akcentom na politiku zapošljavanja mladih.


Imajući u vidu da se procenat nezaposlenosti mladih u Crnoj Gori kreće od 30%, te da u regionu Zapadnog Balkana taj procenat seže i do 50%, ovi alarmantni podaci stvaraju potrebu za organizovanjem aktivnosti na različitim nivima u cilju povećanja stepena zaposlenosti. 
S tim u vezi, dvodnevni trening ima za cilj da unaprijedi kapacitete OCD za sprovođenje aktivnosti vezane za kreiranje i razvoj javnih politika i javnog zagovaranja, koje će biti prepoznate kao bolji i održiviji pristup u rješavanju problema nezaposlenosti.


Trodnevni trening se organizuje u okviru projekta WeB4YES (Inicijativa organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanja mladih) finansiranog od strane Evropske unije. Učešće u treningu je besplatno i organizator pokriva sve troškove prevoza, smještaja i hrane. Više informacija o projektu možete pronaći na adresi: www.web4yes.eu


Trening će pokriti sljedeće teme: 
• Pravni i politički okvir za zapošljavanje, zapošljivost i preduzetništvo mladih;
• Stvaranje prostora za uključivanje OCD u proces razvoja, primjene, praćenja i evaluacije politika zapošljavanja mladih;
• Razumijevanje i definisanje politika zagovaranja i uobličavanje procesa zagovaranja u kontekstu procesa razvoja politike;
• Korišćenje rezultata istraživanja u procesu zagovaranja;
• Definisanje ciljeva i plana zagovaranja;


Tokom treninga, polaznici će raditi na razvijanju svojih projektnih ideja, kako bi u praksi primijenili naučeno. Kao nastavak treninga biće raspisan konkurs za dodjelu sredstava organizacijama za sprovođenje projektnih ideja javnog zagovaranja i unaprjeđivanja javnih politika. Na taj način, trening će rezultirati konkretnim projektima ili inicijativama spovedenim od strane organizacija civilnog društva, a uz mentorstvo ADP-Zida. 
Broj polaznika treninga je ograničen, a predviđeno je najviše jedan učesnik ispred organizacije. Poželjno je da u obuci učestvuju predstavnici organizacija za mlade i omladinskih organizacija odgovorni za upravljanje projektima i strateško upravljanje, koji će biti direktno uključeni u planiranje i sprovođenje kampanja javnog zagovaranja u budućnosti.

Za prijavu se posebno ohrabruju organizacije koje ispunjavaju neki od sljedećih kriterijuma:
• Registrovane na teritoriji Crne Gore prema Zakonu o nevladinim organizacijama;
• Sa iskustvom u oblasti zapošljavanja/preduzetništva mladih;
• Odlučna volja da budu uključeni u proces kreiranja politike i sa spremnošću da ojačaju svoje kapacitete;

Trening će se održati od 20. do 22. marta 2019. godine, u Podgorici.

Prijavni formular možete naći ovdje: https://goo.gl/Vy3qTM 
Rok za prijavu je 11. mart 2019. godine.

Za više informacija o treningu i mogućnostima učešća konsultujte vodič koji možete pronaći u prilogu. Za sve dodatne informacije možete se obratiti mejlom na politikezid@gmail.com ili putem telefona na 020/207-130. 

Očekujemo vaše prijave.

ADP-Zid