facebook  twitter

Treća edukativna radionica "Unaprijedi svoje vještine" - Inovativno i kritičko razmišljanje - Bojana Rajković

29 Oct 2021
10411 times

Pročitajte iskustva naše vršnjačke edukatorke Bojane Rajković koja je učestvovala na trećoj edukativnoj radionici "Unaprijedi svoje vještine" za kritičko i inovativno razmišljanje 27. oktobra.

Još prije par godina sam prisustvovala Zid-ovom treningu za vršnjačke edukatore i najviše mi se dopala atmosfera i mogućnost da iznesem svoje mišljenje. Ni tokom radionica u sklopu projekta “SEVstrani mladi (Socio-emocionalne vještine)” nije bilo drugačije. Imali smo sjajna predavanja na zanimljive teme koju su bliske mladima ali i onima koji počinju da grade svoju karijeru ili su zainteresovani za sopstveni biznis. Sve što smo radili, radili smo zajedno sa predavačima i pristupili smo sa više strana kako bismo došli do najboljih mogućih rezultata. Tako je bilo i na radionicu kritičkog i inovativnog razmišljanja gdje sam bila jedna od moderatorki koje su pomogle grupama prilikom obavljanja zadatka.

Ukupno nas je bilo troje, pa je svako odredio svoju temu koju je obrađivao sa svojom grupom. Imala sam zadatak da uradim case study sa nekom srodnom temom. Odabrala sam 'Nedostatak kulturnih sadržaja i njihov uticaj na mlade'. Lično smatram da je nedostatak sadržaja pogotovo u manjim opštinama veliki problem i da nismo svjesni na koji način to pogaća mlade i 'tjera' ih da svoje vrijeme troše na razne bespotrebne stvari. Pogledala sam par istraživanja koja su odredjena tokom 2020. godine i rezultati su bili očekivani; izuzetno mali broj mladih ljudi posjećuje pozorišta, galerije, ali i koncerte i neke kulturne dogadjaje koji su zanimljiviji mladima. To me je navelo na zaključak da nisu samo mladi krivi, već i da institucije i opštine na loklanom nivou moraju da se angažuju, jer ne teško zainteresovati mlade za nešto što ne postoji. To sam odradila u dokumentu kroz četiri koraka, uvod, opis problem, faktori i kako možemo riješiti, kako bi mojoj grupi bilo lakše da odradi svoj zadatak. Nakon kratkog uvoda u zadatak, članovu grupe su obavili anketiranje prolaznika postavljajući im pitanja u vezi zadate teme. Nakon odrađenog zadatka, svi su predstavili svoje rezultate koje smo komentarisali i zajedno izvodili najbolje zaključke koji se odnose na temu. Mogu da kažem da je svako moje iskustvo sa Zid-om sjajno i da se radujem svakom novom pozivu.

Rate this item
(0 votes)