facebook  twitter

POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI SA PRIVREDNOM KOMOROM CRNE GORE: LIVING LAB KAO PODRŠKA ODRŽIVIM RJEŠENJIMA

29 Dec 2022
12317 times

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić i izvršna direktorica ADP-Zid Sanda Rakočević potpisali su Memorandum saradnji.

Potpisivanjem dokumenta, ADP-Zid i Komora potvrđuju da će partnerski podržati funkcionisanje ADP-Zid Living laba kao nezavisne posredničke infrastrukture koja će podsticati dizajniranje i testiranje inovacija koje stvaraju nove vrijednosti u zajednici, unapređuju odnose i poslovanje, te podržavaju održiva i smart city rješenja.

Riječ je o prvom registrovanom living labu iz Crne Gore u članstvu Evropske mreže living labova, koji na iterativni način koordiniše ekosistem aktera okupljenih oko zajedničkog dizajniranja procesa, proizvoda i usluga koja vodi stvaranju nove vrijednosti u zajednici, povećanju inovacija u poslovanju, te brzoj izradi i testiranju prototipova.

„Potpisnici ovog memoranduma su saglasni da će razvoj inovacija koje vode stvaranju nove vrijednosti u zajednici, izradu prototipova i inovacija u poslovanju realizovati kroz razvoj zajedničkih aktivnosti kroz uključivanje ADP-Zid Living laba”, navodi se u Memorandumu.

Predsjednica Komore Drakić, tokom sastanka sa čelnicima ADP-Zid – Sandom Rakočević i Igorom Miloševićem, u kojem su učestvovali i potpredsjednik PKCG Nikola Vujović i direktorica Sektora za projekte Tanja Radusinović, istakla je i razvoj preduzetništva kao značajnu oblast za saradnju sa ovom organizacijom.

– Postoji prostor da zajednički nastupamo prema donosiocima odluka u cilju unapređenja preduzetništva, bilo da je riječ o socijalnom, ženskom ili preduzetništvu mladih – kazala je predsjednica Drakić.

Prema riječima Sande Rakočević, ADP Zid je veoma zainteresovan za donošenje strateških rješenja koja bi uredila oblast preduzetništva, ali i doprinijela razvoju blockchain tehnologija u Crnoj Gori, čime bi, prema njenim riječima, naša država ostvarila značajne benefite.

Igor Milošević je dodatno pojasnio način funkcionisanja Living Laba.

Living lab je po karakteru posrednik među građanima, istraživačima, firmama i javnim institucijama koji koristeći postojeće inovativne alate i metode kroz kokreaciju i interakciju stvara nove. Living lab ima nezavisnu upravljačku strukturu, a ADP-Zid kao domaćina Laba koji pruža operativnu podršku, ljudske i prostorne resurse.

– Esencijalni segment Living laba je primjena quadri-helix pristupa – učešće adekvatnih predstavnika istraživačke zajednice, institucija, biznisa i građana/civilnog sektora. Akteri u tom procesu su korisnici koji će upotrijebiti Living lab da kroz kokreaciju razviju inovacije, učesnici koji će omogućiti svojim resursima realizaciju, provajderi infrastrukture, učesnici panel diskusija i istraživači – rekao je Milošević.