facebook  twitter

Tri neugodne stvari koje vas čekaju kao preduzetnika

03 Jul 2019
7761 times

Osim što preduzetnički posao podrazumijeva mnogo rada, donošenja odluka i odgovornosti, postoje izazovi s kojima se svaki preduzetnik treba znati nositi.

Biti preduzetnik može biti izuzetno iskustvo, ali tek ako premostite ove tri “prepreke” koje donosi Inc.com:

1. Mijenjaćete raspoloženja
Vođenje kompanije je kao vožnja na toboganu – jedan dan ste na vrhu, a drugi dan spuštate se dolje velikom brzinom. Koliko se god mnogi trude odvojiti posao od privatnog života, kod preduzetnika to je gotovo nemoguće. Živite i dišete zajedno s kompanijom i s obzirom na to da vam je ona kao dijete, intenzivno ćete proživljavati i pozitivno i negativno.

2. Brinućete o bankovnom računu 24 sata na dan
Kao osnivač kompanije, odgovorni ste za svaki euro koja je uložen. Zbog toga vam se može dogoditi da nekoliko puta dnevno kontrolišete bankovni račun kompanije, te da svaki potrošeni euro doživljavate kao da vam se “prazni rezervoar”. Za razliku od školskih dana kada su se dijelile ocjene, u poduzetništvu stvari su ozbiljne: ili imate novaca da nastavite posao, ili ga nemate.

3. Problemi u vezama
S obzirom da će vam u glavi biti stotine drugih stvari (vezane uz kompaniju), pitanje je koliko ćete biti koncentrirani na vašu ljepšu polovinu. Poslovna putovanja, poslovni sastanci, radni doručci i ručkovi… Više ćete puta morati otkazati dogovor s vašim partnerom zbog poslovnih ciljeva, a u ovoj situaciji važno je da pored sebe imate osobu koja vas podržava i razumije.