facebook  twitter

Uspješna priča preduzetnice iz Italije

07 Oct 2019
8932 times

Porijeklom iz Italije, Martina, 32-godišnja Italijanka, provela je poslednjih nekoliko godina u Portugalu gdje se zaljubila u pejzaž i kulturnu tradiciju zemlje. Od tada, to joj je bila motivacija da pokrene posao vezan za kulturu i životnu sredinu, a za početak je započela i rad u kulturnom udruženju u Portu kako bi stekla iskustvo u ovom sektoru.

Gledajući kako se grad značajno mijenja u samo nekoliko godina zbog masovnog turizma i gentrifikacije, počela je da čita i putuje kako bi pronašla dobre prakse vezane za održivi turizam zbog kojih je otkrila Bici Tour, udruženje u Salentu koje su stvorili dva prijatelja u južnoj Italiji, radi promocije biciklističkog turizma.

Bici Tour je poslovni model od koga je Martina željela da uči. Tako se prijavila za program Erasmus za mlade preduzetnike kako bi otišla na razmjenu u Bici Tours kod Carla Cascione. Sa deset godina iskustva kao preduzetnik, Carlo ima stručnost u oblasti koju je Martina tražila.

Erasmus za mlade preduzetnike je program Evropske komisije koji se sastoji iz 2 segmenta. Jedan je namijenjen mladima u preduzetništvu, a drugi dio preduzetnicima koji su se već dokazali na tržištu. Ovaj program pruža korisnicima da uče od iskusnih preduzetnika koji upravljaju manjim kompanijama u drugim zemljama učesnicama u projektu, a to su Italija, Španija, Makedonija, Izrael, Njemačka, Poljska i Letonija. Kontakt tačka programa u Crnoj Gori je ADP-Zid.

Tokom razmjene kod preduzetnika domaćina, Martina je sarađivala sa Carlom i bila je uključena u sve aktivnosti koje je ta kompanija sprovodila. Bila je uključena u fazu pripreme i logistike organizovanih obilazaka, takođe asistirala je klijentima tokom samostalnih obilaska. Ali to nije sve, Martina je takođe učestvovala u dnevnim obilascima sa lokalnim stanovnicima kao i na časovima kuvanja sa turistima.

Provođenje vremena u inostranstvu sa iskusnim preduzetnikom pojačalo je Martininu spremnost i samopouzdanje za pokretanje sopstvenog posla u oblasti održivog turizma. Njeno iskustvo na Salento Bici Tour pružilo joj je smjernice koje su joj potrebne za njeno buduće poslovanje. Ono što je najbtnije, naučena je svim ključnim marketinškim i pregovaračkim strategijama koje treba da koristi sa klijentima i partnerima: hoteli, restorani, transfer usluge i turoperatori.
Martina želi pokrenuti vlastiti posao u Portugalu i saradnja sa Carlom definitivno je imala pozitivan uticaj na njenu spremnost za pokretanje start-upa. A ona takođe zna da može uvijek računati na Carlovu podršku i savjete.

Više informacija o programu možete pronaći na linku: https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/ ili možete poslati mejl na hosting.zid@gmail.com