facebook  twitter

Pravila za pokretanje uspješnog biznisa

16 Oct 2019
7846 times

Za uspjeh u preduzetništvu potrebno je imati viziju, slijediti svoje snove, ali imati i malo znanja i sreće. Mark Cuban, američki milijarder koji je sve svoje bogatstvo sam stvorio, u svojoj knjizi ‘If I Can Do It, You Can Do It’ opisao je svoj put do uspjeha.

Dvanaest pravila za pokretanje uspješnog biznisa:

1. Ne otvarajte vlastitu kompaniju ukoliko to nije vaša opsesija ili ogromna ljubav.

2. Ukoliko unaprijed imate razrađenu izlaznu strategiju, taj posao nije vaša opsesija.

3. Zaposlite ljude za koje smatrate da će voljeti da rade u tom radnom okruženju.

4. Prodaja je najbolja, liječi sve. Detaljno razradite na koji će način vaša kompanija zaraditi novac te na koji ćete način ostvariti zacrtani plan prodaje.

5. Budite svjesni vaših glavnih prednosti i kompetencija, na njih se fokusirajte i budite najbolji u vašem poslu. Platite ljude koji imaju najbolje kompetencije. Izuzev glavne djelatnosti, zapošljavajte ljude koji će se lako uklopiti u vašu korporativnu kulturu, a nisu previše `skupi`.

6. Aparat za espreso? Jel se šalite? Ručak je prilika da odete iz kancelarije i razgovarate. Dan ima 24 sata, a ako ljudi vole ono što rade, pronaći će načina da provedu što više vremena obavljajući svoj posao.

7. Kancelarije su nepotrebne. Otvoreni prostori omogućuju svima da budu u toku sa trenutnim radnim tempom i pružaju osjećaj zajedništva. Moj najveći strah bila je mogućnost da ću slučajno zaposliti nekog ko želi izgraditi poslovno carstvo. Bježite što dalje od osobe koja želi da leti prvom klasom ili želi imati sekretaricu. Ona vam nije potrebna te će vam `zagaditi` kompaniju.

8. Što se tiče tehnologije, radite sa onim što vam je poznato, a to je ujedno i najjeftiniji način. Ako znate koristiti Apple ili Vistu, služite se njima. Budući da se ovde radi o start-upu, to podrazumijeva tek nekolicinu zaposlenih. Dajte im da rade sa onom tehnologijom sa kojom su već upoznati.

9. Kompanija treba biti u jednom nivou. Ukoliko imate menadžere koji odgovaraju drugim menadžerima iznad njih, vjerovatno ćete propasti.Tek kada se proširite izvan granica start-upa, onda možete zapošljavati menadžere koji će kreirati strategiju razvoja firme.

10. Ne trošite novac na nepotrebne stvari.

11. Ne koristite usluge PR kompanije. Umjesto toga probajte lično da kontaktirate ljude. Naposletku, njihov je posao objaviti nešto novo te će biti oduševljeni takvim pristupom, umjesto PR pamfleta. Kad uspostavite kontakt sa ljudima, postanite njihov izvor informacija. Ako ste pametni, koristiće im vaše mišljenje vrlo često.

12. Neka posao bude zabavan vašim saradnicima. Kontrolišite nivo stresa u kancelariji i nagradite svako dostignuće vašeg osoblja. U mojoj prvoj kompaniji MicroSolutions, nakon što smo imali rekordnu prodaju u mjesecu ili je neko napravio nešto zaista posebno, hodao bih po kancelariji sa novčanicama od sto dolara i dijelio ih prodajnom timu. Imali smo i `službeno` piće kompanije – Kamikaze. Svaku noć smo vodili zaposlenike u bar te im svima kupovali jednu ili deset rundi.