facebook  twitter

Četiri pitanja na koja trebate da odgovorite sa "da" prije nego što započnete biznis

20 Jun 2019
7871 times

Započinjanje preduzetničke avanture i osnivanje firme nije nimalo lako. Ne preporučuje se svakome, predstavlja izazov i za ljude sa čeličnim živcima. Ako možda imate ideju, a niste sigurni da li ste spremni da se upustite u ovaj poduhvat, evo četiri pitanja na koja bi trebalo da odgovorite sa „da” prije nego što započnete svoj biznis.

Da li dovoljno volim ovu ideju?

Strast je veoma važna. Započinjanje biznisa je uzbudljivo, ali i zastrašujuće iskustvo. Desiće vam se neuspjesi. Možda izgubite investitora. Možda neki od vaših najvažnijih zaposlenih napuste firmu. Strategija u koju ste vjerovali se možda ispostavi kao neuspješna. Kada se ovakve stvari dese, da li ćete moći da nastavite? Ovdje ljubav i strast igraju važnu ulogu. Ako zaista volite to što radite, imaćete snage da nastavite, da radite još više za ideju u koju vjerujete.

Da li sam spreman/na da rizikujem sve?

Novac je jedan od najvećih problema s kojima se preduzetnici susreću, pogotovo na početku karijere. Vjerovatno ćete morati da iskoristite svu svoju ušteđevinu, da zamolite prijatelje i porodicu za podršku i da tražite investitore. Čak i da skupite dovoljno niste na sigurnom. Mogli bi da se nađete u situaciji gdje sebi ne možete da platite dugo ili bi vaš poduhvat mogao da propadne i rezultira potpunim gubitkom sredstava. Da li ste spremni da rizikujete čitavu svoju ušteđevinu, kao i novac koji ste pozajmili od porodice i prijatelja?

Da li sam spreman/na da se žrtvujem?

Iako posao od devet do pet zvuči mnogo gore od sopstvenog biznisa, prelaz na sopstveni biznis podrazumijeva da treba da budete spremni da radite mnogo duže za manje nova, barem u početku. Duže radno vrijeme automatski znači i manje društvenog života. Propustićete neke praznike, odmore, festivale ili izlaske. Da li imate dovoljno motivacije da radite dan i noć, da se potpuno posvetite projektu sa neizvjesnim rezultatom?

Da li vjerujem u sebe? Na početku preduzetničke karijere, samopouzdanje i optimizam će vas daleko odgurati. Upravo su ovo kvaliteti zaista uspješnih preduzetnika. Morate imati „ja to mogu” stav. Morate biti proaktivni. Da biste uspjeli, držite glavu uspravno i u najtežim trenucima.

Ako su vaši odgovori na ova pitanja bili „da”, šta čekate? Prijavi se na program Erasmus za mlade preduzetnike!