facebook  twitter

Pet osobina uspješnih preduzetnika

21 Jan 2019
9228 times

Pokretanje sopstvenog biznisa može biti vrlo teško, s toga Vam predstavljamo pet osobina koje pomažu preduzetnicima da imaju uspješan biznis.

1. Nošenje sa pritiskom

Stres je dio našeg svakodnevnog života i podrazumijeva potrebu za žongliranjem porodičnog života, odnosa i finansijskih poteškoća. Suočavanje sa pritiskom je vezano za Vašu ličnu perspektivu i važnost koju postavljate na zadatak u odnosu na sopstveni identitet i samopoštovanje. Preduzetnik identifikuje potrebu da primjeni osnovne vještine i znanje da bi riješio izazov. Učenje da se radi pod pritiskom je ključno za lično i profesionalno preživljavanje.

2. Prilagodljivost

Izgradnja start-up biznisa zahtijeva od preduzetnika da stalno pronalazi nove načine za rad i da reaguje kada se pojave nove informacije ili kada se situacija mijenja ili razvija. Vođenje biznisa u okruženju koje se stalno mijenja dovoljno je teško, ali uspješan poduzetnik mora biti u stanju da brzo i bez problema prilagodi svoje poslovanje. Od početne odluke da postanete sopstveni šef do promjene tržišta u poslovnom okruženju, morate biti u stanju da promijenite Vaš fokus u skladu sa tim kako bi koristilo Vašem poslovanju.

3. Samopouzdanje

Čvrsto vjerovanje u Vaše sposobnosti i sopstveni uspjeh je važna karakteristika koju morate posjedovati. Preduzetnik koji predstavlja svoj posao mora biti siguran u svoje ideje, usluge i mogućnosti. Upravo to će Vam pomoći da savladate sve strahove i sumnje. Uspostavljanje ideje o uspjehu u Vašem umu će Vas motivisati da napredujete i omogućiti da prevaziđete sve prepreke na Vašem putu.

4. Ambicija

Ambicija je ključna za preduzetnika. Ambiciozan stav Vas navodi da aktivno tražite prilike, da razmišljate na veliko i da rizikujete. Postavljanje Vaših vidika će Vam pomoći da prvo dokažete sebi da ne postoje ograničenja u onome što Vaše preduzeće može da postigne. Prihvatite neuspjeh i neumorno tragajte za načinima za poboljšanje rada. Visok rizik = visoka nagrada.

5. Vještine ljudi

Mislite li da ste sposobni da vodite tim? Biti lider znači biti sposoban da se angažuje i investira u ljude na način koji ih motiviše da ostvare poslovne ciljeve. Vaše komunikacione vještine su direktno povezane sa uticajem koji imate na ljude sa kojima radite. Uspješni preduzetnici moraju biti u stanju da grade ljude, da ih vrednuju i inspirišu. Društvene vještine su takođe neophodne za umrežavanje sa drugim vlasnicima biznisa kako bi se osigurala potencijalna partnerstva.