facebook  twitter

Milenina ESC priča iz Malage

04 Jun 2020
13106 times

Milena učestvuje u volonterskom projektu u Malagi u okviru EU programa Evropska inicijativa za solidarnost/European Solidarity Corps, a mi vam prenosimo njenu priču i iskustvo.

"Kada usmjerite misli i želje ka društveno-korisnim aktivnostima, pa im još dodate potrebu djelovanja na širem nivou, ukaže vam se prilika za volontiranje na ESC (European Solidarity Corps) programima. Tako je počeo moj angažman na projektu i još uvijek traje, a iskustvo je bogato toliko da ga vrijedi podijeliti. Pored pomenute želje potrebna je i dobra, domaća organizacija koja priprema, šalje i prepušta volontere organiziji zaduženoj za realizaciju projekta, sa sjedištem u nekoj od evropskih zemalja. Ja sam se, zahvaljujući takvoj organizaciji, našla na projektu u Španiji, na Sunčanoj obali kojom se prostire grad Malaga. Zvuči kao reklama, jer to i jeste, ali kao i svako mjesto na svijetu i ovaj egzotični grad treba ljude, voljne da učestvuju u misijij širenja obrazovanja. Upravo je to tema projekta na kom radim i koji mi je omogućio učešće u, tako značajnoj, misiji. Preciznije, projekat nosi naziv "Promovisanje integracije i probijanje barijera", a realizuje se kroz rad u školi, gdje se moja uloga volontera ostvaruje asisitiranjem i zajedničkim radom sa nastavnicima, naročito na časovima engleskog jezika.

Biti u prilici da podučavate djecu, uzrasta do 12 godina, veliki je izazov ali i neopisivo zadovoljstvo. Ipak, pokušaću da ga opišem u par riječi, jer nakon svakog doprinosa ostaje taj osjećaj zasluge za nečiji napredak, odnosno osjećaj koji vam učešće na ovom projektu može pružiti, a predstavlja najljepši oblik plate. Iako svjesna značaja obrazovanja kao i uloge onih koji ga prenose, nisam bila u potpunosti svjesna napora koji je uložen sa one strane učionice, odnosno za katedrom. Trenutak u kom osvijestite činjenicu da ste jedina veza između znanja i djeteta koje, samim rođenjem, zaslužuje i treba to znanje, stvara osejćaj odgovornosti i veliku motivaciju da mu ga prenesete. Jer ko vam garantuje da će učeniku biti omogućen alternativni način učenja, ako vi propustite priliku da mu objasnite gradivo predviđeno za taj čas. S obzirom da nikad nisam planirala da se bavim ovim poslom, već sam, vođena željom da direktno utičem na razvoj ljudskih prava, dobila priliku da to učinim kroz edukaciju, prilično sam srećna što su u moj rad uključeni oni najmlađi i što mogu da doprinesem najranijim fazama izgradnje društva koje poštuje ljudska prava. Čak ni tako lijep osjećaj ne može da parira zadovoljstvu koje osjetite kada dijete savlada ono što ga učite i kada znate da će mu to biti od koristi u životu. Za one koji se bave ovim poslom ovaj osjećaj je, vjerovatno, dobro poznat, a za mene je nešto sasvim novo i iznenađujuće prijatno.

Ohrabrujuće je i to što znate da učestvujete u podučavanju jezika, kojim se služi svjetska zajednica prilikom postizanja i ostvarivanja svih važnijih dogovora, zbog čega se od budućih generacija i očekuje spremnost u tom pogledu. Na taj način se zaista probijaju, prije svega jezičke, barijere a i djeca se u komunikaciji sa strancima suočavaju sa različitostima i prihvataju ideju povezanosti naroda. Nego, ljepota ovog projekta se tu ne završava. Pored ovih aktivnosti, pružena mi je mogućnost da učestvujem u pripremanju aktivnosti za organizaciju koja me je ugostila na projektu, a koja je zadužena za organizovanje događaja zabave za djecu i starije. Zaduženja gdje sam imala priliku da iskažem kreativnost, opet u čast ranjivih grupa u društvu.

Kroz sve ove aktivnosti, postepeno, usavršavate španski jezik, što se najbolje postiže u komunikaciji sa učenicima, prilikom razmjene znanja, a ovaj projekat, takođe, nudi i besplatan onlajn kurs. Najbrži svjetski jezik, kako ga opisuju, dodatno je brži u ovom djelu Andaluzije, pa možete očekivati napredni nivo španskog nakon završenog projekta. Okolina je motivišuća za učenje jezika, jer se stanovnici ovog djela zemlje ne mogu pohvaliti dobrim znanjem engleskog, pa je na nama da se prilagodimo, u čemu ja vidim veliku prednost. Dodatno, okolina je krajnje očuvana i kvalitet života najbolje opisuju svjež vazduh sa mora, čiste plaže i veliki broj zelenih površina, zbog čega su male šanse da se u ovom gradu i na ovom projektu može izbjeći uživanje. Velika zastupljenost ESC projekata u Malagi i dobra povezanost volontera još je jedna od prednosti, a brojne su prilike za posjećivanje okolnih mjesta.

Naravno, nameće se pitanje od čega živjeti tokom trajanja projekta, ali je i ta briga otklonjena s obzirom da su ESC programi finansirani od strane Evropske Komisije koja pokriva troškove života, poštujući sve osnovne potrebe. Uračunati su troškovi smještaja i mjesečnog džeparca, od kojeg možete živjeti sasvim pristojno. Zvuči kao da rad ne može pasti teško u ovakvim okolnostima ? Upravo je tako i bezbroj koristi, koje sa sobom nosi ovaj projekat, mogu posvjedočiti o tome."