facebook  twitter

6 načina kako da djecu "usrećite" na odmoru:

02 Dec 2019
12929 times
Roditelji koji putuju sa djecom znaju koliko taj odmor i putovanje mogu biti izazovni. Djeca su najčešće vrlo energična, radoznala i nestrpljiva. Osim toga, djeca su okružena novim i nepoznatim stvarima i mjestima, što takođe utiče na njihov stres i uznemirenost. Zbog svega toga većina roditelja je svjesna da aktivnosti na odmoru brzo mogu eskalirati u pravi mali pakao. Međutim, izgleda da postoji nešto što se može uradili kako bi roditelji umirili djecu i omogućili da dobar dio putovanja provedu što je spokojnije i opuštenije što je moguće. Naime, Katherine Firestone  daje 6 korisnih savjeta kako umiriti djete na odmoru.
1.Pustite djecu da budu djeca – Djeca se raduju putu isto kao i vi, ali djeca imaju na umu drugačiju listu „obaveza“ u odnosu na roditelje. Nakon šetnji i obilazaka djeca vole i da lijepo odmore, da se malo izležavaju, igraju i slično. To ne znači da čitav plan putovanja prilagodite djetetu, već da nađete balans, tako da osjeća da su njegove potrebe i želje primjećene.

2.Nastojete da budu odmorna i da nisu gladna – Naravno, ovo je koncept koji roditelji primjenjuju svakodnevno i može djelovato suviše banalno stavljane istog na spisak. Međutim, na osnovu iskustava roditelja i djece, nakon što napuste poznato okruženje i svakodnevne kućne navike, ponekad se dešavaju propusti i zbog slabije organizacije može se desiti da izostane dobar san ili da predugo čeka do sledećeg obroka. Zato je dobro da prije obilaska grada i planiranih aktivnosti spakujete zdrave grickalice, vodu i ostale potrebne stvari, koje predstavljati ogromnu razliku u dugačkim redovima u muzeju, restoranu i sl.



3.Isplanirajte svoj dan i 4. Isplanirajte vrijeme za odmor – Ova dva savjeta su vrlo povezani. Dakle, važno je da u danu imate određeni plan aktivnosti i kretanja, ali jednako važno je napraviti plan odmora. Aktivnosti i planovi dakle ne treba da budu suviše striktni, ali ni vrijeme odmora ne treba da se protegne u nedogled. Balansirati.

5.   Spakujte iznenađenja – Kada putujete sa vašim mališanom koji je sklon javnim izlivima emocija, ili sa tinejdžerom koji se smori i voli da provodi vrijeme na telefonu, nije loše da kao kec iz rukava izvučete neko iznenađenje poput igračke, slatkiša, neke zanimljive igrice, zabavne fotografije i slično.

6. Očekujte anksioznost – Sasvim je moguće da i pored najboljih planova nešto ne bude kako je zamišljeno i da to izazove anksioznost. Važno je pričati sa djetetom o tome. Pitati ih kako se osjećaju i naći zajedničko rešenje za sve. Na primjer, sa mališanima je pogotovo dobro razgovarati o tome šta ih čeka („Avion slijeće uskoro, polako ćemo izvaditi kofere i onda krenuti kod tete da pregleda pasoše...“ i sl.). Kod starije djece, kada se mnogo uznemire umjesto „smiri se!“ (koje nikog u istoriji nije smirilo), potvrdite da razumijete kako se osjećaju i predložite im da zajedno sjednete i udahnete nekoliko dubokih udaha da biste im pomogli da se umire.

Izvor: Budgettravel.com
Prevela i prilagodila: Sunčica Vukčević