facebook  twitter

Solidarna kravata- odijeća ne čini čovjeka ali zato doprinosi!

31 Mar 2017
27112 times

Društvene inovacije predstavljaju novi način stvaranja mogućnosti za zapošljavanje mladih, posebno onih u riziku od društveno-ekonomskog isključenja. Da bismo predstavili primjere dobre prakse u procesu zapošljavanja mladih, u okviru YOUSEE platforme,  u toku prethodne dvije godine sakupili smo hronike koje su prikazale kako drugačije promišljanje, društvene inovacije i društveno preduzetništvo mogu dovesti do rješavanja problema nezaposlenosti. „Kralji ulice” upravo predstavlja jedan od takvih primjera.

 

Organizacija Solidarna kravata je prije svega činjenica da studenti, mladi diplomci i ostala kategorija nezaposlenih tokom perioda profesionalne uključenosti nemaju sredstava da priušte profesionalnu odjeću tokom običnog razgovora za posao ili tokom početka rada u novom preduzeću.
Imajući to na umu, tri studenta poslovne škole inspirisani preduzetništvom u socijalnoj oblasti osnivaju Solidarnu kravatu u januaru 2012.
Nedugo zatim, volonteri ih okružuju i pomazu im u djelovanju i razvoju organizacije. Takodje savjetnici za poslovnu estetiku i imidž, stručnjaci iz ljudskih resursa, i svi oni koji su željeli dati "doprinos", tako da danas više od stotinu volontera svake godine pomaže korisnike ove organizacije.
Prosječna dob korisnika organizacije je 25 godina. Cilj organizacije je prvenstveno vratiti povjerenje korisnicima u nepovoljnom položaju kako bi ovladali bontonom i kodovima preduzeća. S time im se obezbjeđuje profesionalna odjeća i daju im se verbalni i  neverbalni savjeti kako bi što bolje prošli tokom razgovora za posao i eventualno dobili zaposlenje.
Solidarna kravata najprije prikuplja profesionalnu odjeću (muška i zenška odijela, cipele, košulje, kravate i ostalu dodatnu opremu) od renomiranih preduzeća, a takodje i od pojedinaca kojima usled promjene njihove situacije (odlazak u penziju, promjena profesije isl.) takva odjeća više nije potrebna. Organizacija zatim po potrebi sređuje prikupljenu odjeću (pranje i peglanje, eventualne prepravke i sl) i raspodjeljuje je onima kojima je potrebna kako bi prošli razgovore za posao.
 
Kada pojedinac ima već zakazani razgovor za posao, onda može da koristi usluge organizacije. Organizacija će ga ubrzo kontaktirati da prodje pripremnu radionicu i poslati mu mali upitnik kako bi se bolje upoznala sa očekivanjima budućeg korisnika.
 
Na dan radionice, korisnik se upoznaje sa organizacijom, sa njenim zaposlenima i volonterima, kao i sa drugim korisnicima koji su prisutni na radionici. Na osnovu njegove morfologije, savjetnik za poslovnu estetiku i imidž mu pomaže da izabere idealnu odjevnu kombinaciju. Korisnik dalje ide ispred eksperta iz ljudskih resursa gdje zajedno prolaze simulaciju za posao. Nakon simulacije, zajedno analiziraju sastanak, a ekspert ističe jake strane korisnika tokom simulacije kao elemente koje treba poboljšati.  Ekspert ujedno daje savjete za poboljšanje njegovog CV i motivacionog pisma, a takodje i modifikuje korisnikovu novu profesionalnu sliku na njegovom CV koju je neposredno uradio tokom ili nakon radionice.
 
Više od 600 korisnika je potpomognuto svake godine, a među njima 70% kandidata je uspjelo proći njihov razgovor za posao. Organizacija teži da poboljša svoje rezultate iz godine u godinu.
 

Cijelu hroniku na engleskom jeziku možete naći na linku:https://goo.gl/Z2gz1i
 
Za druge primjere dobre prakse posjetite sajt YOUSEE platforme www.youseefor.me