facebook  twitter

Poziv za mlade - 50 Ideja za Evropu

10 Apr 2019
114900 times

Poziv je namijenjen mladim ljudima, koji mogu podijeliti svoja znanja, razmišljanja i iskustva, te ponuditi rješenja ili ideje koje doprinose prevladavanju izazova s kojima se suočavaju u svakodnevnom životu, kao i da poveže i osnaži predstavnike mladih i omladinu uopšte iz 10 zemalja Dunava (Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Češka Republika, Slovačka, Slovenija, Srbija, Rumunija, Moldavija i Crna Gora) kroz projekat 50 Ideja za Evropu - Novi lideri, nove mogućnosti. Odabrani pobjednici imaće priliku nastaviti učešće na različitim događajima za dalji razvoj ideja tokom 2019. i 2020. godine.

Ukupno će 50 ideja biti nagrađeno, a pobjednici i pobjednice će biti objavljeni transparentno.
Zadatak koji se traži jeste prijedlog ideja za bolju Evropu, prilikom čega mladi stiču priliku za angažman, umrežavanje i povezivanje s vršnjacima i vršnjakinjama iz ostalih djelova Evrope. Ovom prilikom pruža se mogućnost stvaranja i oblikovanja ideje, u saradnji sa drugim kreativnim mladim ljudima i stručnjacima, tokom dvodnevnog kreativnog HUB-a 2019. godine u Novom Sadu. Svi troškovi pomenutog European Youth Capital for 2019 su pokriveni. Vaša ideja će se naknadno razvijati i prikazati na evropskom nivou kroz platformu projekta. Privilegija samog učešća, između ostalog, jeste i mogućnost učestvovanja na Završnoj konferenciji u Srbiji, 2020.

Pravo na učešće imaju mladi od 15. do 30. godine koji se mogu formirati u grupe od pet članova i članica. Dodjeljuje vam se šest specifičnih tema, od kojih birate jednu kako biste je razradili.
Možete predložiti inicijative lokalne zajednice, promocijske kampanje, obrazovne programe ili druge ideje koje ističu potrebu da mladi budu na čelu promjena u zajednici u Evropi.

Teme vaših ideja:

• Mobilna Evropa i putovanje
Kako biste osnažili vezu između mladih u Evropi?
Mladim ljudima je potrebno više prilika kao...


• Budući poslovi za Evropu
Koji poslovi će se zahtijevati u budućnosti u Evropi i kako možemo steći vještine za njih?
Kako možete da podstičete preduzetnički duh u Vašoj zajednici?


• Inkluzivna Evropa
Ako želimo sveobuhvatniji prostor za mlade ljude u Evropi, moramo...
Omladinske programe u Evropi možemo učiniti inkluzivnijim ako...


• Ekološka Evropa
Kako možete biti ekološki prihvatljiviji?
Kako Vaša lokalna zajednica može biti ekološki prihvatljiva?
Koja bi bila Vaša rješenja za ekološke probleme?


• Teh-Evropa
Kako tehnologija može osnažiti Vas i Vašu lokalnu zajednicu?
Kako tehnologija može osnažiti Evropu?


• Evropa za Vas (mlade)
Koju promjenu želite da vidite u Vašoj lokalnoj zajednici ili regionu i kako biste mogli da doprinesete da se te promjene dogode?
Zašto želim da ostanem u Evropi?

KAKO SE PRIJAVITI?


Vašu ideju možete priložiti popunjavanjem prijavnog formulara do 25. aprila, 2019. godine.
Link za slanje Vaših ideja: https://goo.gl/Ly4zXH


Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja, kontaktirajte nas putem maila: adp.zid@gmail.com ili broja telefona: +382 67 210 848