facebook  twitter

Crnogorski nastavnici i stručni saradnici iz srednjih škola edukovani o problemu zavisnosti o kockanja

20 Oct 2017
190802 times

U okviru projekta „Razvijanje preventivnog programa zavisnosti od kockanja za mlade” koji sprovodi ADP-Zid, u Budvi je od 17.-19. oktobra 2017. održana obuka stručnog i nastavnog osoblja o usvajanju i primjeni programa prevencije zavisnosti od kockanja u srednjim školama u Crnoj Gori.  Tom prilikom 10 crnogorskih nastavnika iz svih regija Crne Gore usvojilo je znanja o samom problemu kockanja i patološkom kockanju kao obliku nehemijske zavisnosti.  Predavači na obuci bili su  terapeuti „Savjetovališta Entera – Podgorica“ - Milan Radovanović, specijalni pedagog i psihoterapeut iz Beograda koji se već 15-ak godina bavi bolestima zavisnosti i psihološkinje Vesna Kraljević i Maja Lješnjak.

 

 Kako se u Savjetovalište za pomoć zbog problema sa kockanjem javio veliki broj osoba, među kojima najviše mladi, iz gradova sa sjevera i juga Crne Gore, prepoznali smo potrebu da se aktivnosti koje se sprovode u sklopu prevencije zavisnosti od kockanja prošire i na ove regije.

Cilj realizovane obuke je edukacija i osposobljavanje stručnog i nastavnog osoblja, kako bi se uključili u prevenciju zavisnosti od kockanja i realizovali radionice i druge aktivnosti o problemu kockanja sa mladim ljudima. Učesnici su bili iz Plava, Rožaja, Bijelog Polja, Cetinja, Danilovgrada i Bara. 

Učesnici seminara pokazali su veliko interesovanje za ovu temu, kako u pogledu novih saznanja tako i pogledu sprovođenja daljih aktivnosti ne samo u svojim školama već i opštinama, prepoznajući problem kockanja kod svojih učenika i građana. 

Svoje preventivne aktivnosti žele da usmjere i na svoje kolege iz škola, naročito odjeljenske starješine, roditelje i savjet roditelja i cijelu lokalnu zajednicu!

Projekat je podržan od strane Ministarstva finasija kroz podršku od Fonda od igara na sreću.