facebook  twitter

"ADP-Zid" postala je članica Internacionalnog Društva za Zdravlje i Ljudska prava (ISHHR)

03 Oct 2017
28249 times

"Asocijacija za demokratski prosperitet -Zid" postala je članica Internacionalnog Društva za Zdravlje i Ljudska prava (International Society for Health and Human Rights), a članstvo je potpisala tokom prošlonedeljne konferencije koja je održana u Novom Sadu(Srbija) gdje su ispred ADP-Zid  i pri njemu "Savjetovalište Entera- Podgorica" učestvovale psihološkinje Vesna Kraljević i Maja Lješnjak. 

 

Međunarodna konferencija o zdravlju i ljudskim pravima (ISHHR) održava  se svake tri do četiri godine i jedna je od najvažnijih konferencija za organizacije koje rade na liječenju i rehabilitaciji preživjelih koji su trpjeli povredu ljudskih prava. Prva konferencija održana je još 1987. godine u Francuskoj, a do sada su se održavale i u Kosta Rici, Čileu, Filipinima, Južnoj Africi, Hrvatskoj, Indiji, Peruu, Gruziji.

Pružaoci usluga u oblasti mentalnog zdravlja i predstavnici organizacija za ljudska prava sa svih kontinenata prisustvuju ovom događaju, stoga pružaju izvrsno okruženje za neformalno umrežavanje, razmjenu znanja, iskustva, razvoja, kliničke prakse i istraživanja te razgovora o različitim strategijama za rješavanje zdravstvenih potreba preživjelih kršenja ljudskih prava. 

Ove godine konferencija je održana 26.-29. septembra u Novom Sadu i okupila je preko 100 psihologa, psihijatara, socijalnih radnika, istraživača, profesora, pravnika i td sa svih kontinenata, a glavna tema konferencije bila je "Mentalno zdravlje, masovno raseljavanje i etničke manjine."

Psihološkinje ADP-Zid-a i "Savjetovališta Entera- Podgorica" - Vesna Kraljević i Maja Lješnjak imale su priliku da obogate svoja znanja i upoznaju se o različitim metodama koje kolege širom svijeta koriste u radu sa osobama u unapređenju mentalnog zdravlja.

Više o konferenciji i organizaciji možete pročitati na websajtu: http://ishhr.com/