facebook  twitter

Dodijeljene Godišnje nagrade za volonterizam

16 dec 2020
56353 puta

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid je po četrnaesti put za redom nagradio one koji su svojim zalaganjem doprinijeli afirmaciji, promociji i razvoju volonterizma, ali naročito onima koji su vlastitim primjerom pokrenuli zajednicu i cjelokupno društvo. Nagrada se dodjeljuje povodom obilježavanja ''Međunarodnog dana volontera''.


Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić uručio je nagrade najboljima za 2020. godinu.

Istakao je da na Balkanu, naročito u posljednjih nekoliko decenija, urođena potreba čovjeka da pruži drugome pomoć u nevolji, ne očekujući za to bilo kakvu protivuslugu – bilo da je u pitanju poprište sukoba ili nedostatak osnovnih uslova za život ili okolnost vanredne situacije ili zaštita životne sredine – predstavlja najviši stepen društvene odgovornosti. Stoga, ljudi koji, bez razmišljanja o eventualnim negativnim posljedicama po njih same, prvu priliku koriste da pokažu svoje veliko srce i nesebičnu ljubav prema drugima, moraju biti bolje prepoznati u institucijama sistema i u normativnim rješenjima naše legislative. Izrazio je zahvalnost za organizatore, kao i za sve što rade na polju volonterizma u Crnoj Gori . 

Godišnja nagrada za volonterizam dodjeljuje se u cilju povećanja vidljivosti doprinosa razvoju koncepta i promociji vrijednosti volontiranja. Nagrada može da bude dodijeljena pojedincu/ki, organizaciji civilnog društva, kompaniji, medijskoj kući ili instituciji koji su svojim zalaganjem doprinijeli razvoju volonterizma u Crnoj Gori. Ove godine, volonter godine jeste Milo-Joko Radović iz Nikšića. po profesiji je sajdžija, višegodišnji volonter i zaljubljenik u prirodu. Od ljeta 2015. godine aktivno održava "Eko park Blace". Od tada Milo gotovo svakodnevno obilazi ovo izletište i realizuje aktivnosti u smjeru očuvanja i oplemenjivanja prostora. Tokom 2020. godine je popravljao i postavljao novi mobilijar kao što su klupe, stolovi, klackalice, ljuljaške; krčio nove staze i uklanjao korov; uklanjao otpad koji ostavljaju posjetioci; sadio drveće i održavao ga tokom ljetnjeg perioda tako što je donosio vodu od kuće i zalivao ga; tokom sezone je više puta kosio travu; napravio je kućice za pse i udomio nekoliko pasa lutalica; farbao mostove i drugi inventar. Većinu finansijskih sredstava
potrebnih za rad obezbjeđuje od svoje zarade a sve što radi u parku je za opšte dobro zajednice. 

Godišnju nagrada za volonterizam pripala je Fondaciji ''Bajkeri dobre volje''. Fondacija je osnovana u martu 2019. godine, koje su pomogli osam porodica koje su bili u teškoj situaciji. S toga su ih snadbijevali sa osnovnim životnim namirnicama, uređajima za domaćinstvo, namještajem. U 2020. imali su najmanje 1 akciju mjesečno. Izdvojene akcije jesu u februaru uređenje đačkog doma u Šavniku, učešće u emisiji Dnevnica, učešće u školskom karavanu gdje je dostavljen pribor za djecu u 6 škola u ruralnim predjelima, zatim u novembru vrijedna donacija za 26 đaka sa posebnim potrebama koje pohađaju OŠ u Zelenici, kao i pomoć za 5 porodica.