facebook  twitter

ROUTE WB6 – Druga radionica dizajniranja regionalnog volonterskog programa

09 mar 2020
56484 puta

 

U Bitoli je u periodu od 27. februara do 1. marta 2020. održana druga regionalna radionica za dizajniranje volonterskog programa u okviru Route WB6 projekta.

Radionica je okupila 15 učesnika koji se bave omladinskim radom i volontiranjem, iz svih partnerskih zemalja. Cilj radionice je bio dalji rad na dizajniranju regionalnog volonterskog programa koji će pokrenuti RYCO i partnerske oranizacije.
Kroz design thinking metodologiju, učesnici su kreirali prototipe volonterskog programa za dvije ciljne grupe.

Prva faza programa sadrži promociju, mobilizaciju, regrutovanje i selekciju. Učesnici su kreirali planove komunikacije i diseminacije, način mobilizacije, kao i kriterijume za izbor volontera. Druga faza sastojala se od pripreme, razvoja aktivnosti, mehanizama podrške, predloga za povezivanje zajednice i kriterijuma za ocjenu.

Oba prototipa programa testirali su potencijalni korisnici programa. Rezultati će biti uključeni u prototipove koji će biti finalizirani i testirani u pilot fazi, što će dovesti do stvaranja jedinstvenog volonterskog programa na Zapadnom Balkanu.

Opšti cilj ROUTE WB6 projekta je promovisanje prekograničnog dugoročnog i kratkoročnog volontiranja kao alata koji će doprinijeti smanjenju socijalne i etničke distance među mladima u regionu, kao i povećanju njihove prosocijalne i evropske vrijednosti koje će dovesti do pomirenja, stabilnosti i prosperiteta u regionu WB6. Projekat se sprovodi širom 6 zemalja Zapadnog Balkana, a konzorcijum vodi Regionalna kancelarija za saradnju mladih - RYCO u saradnji sa sljedećim organizacijama iz WB6 - Beyond Barriers iz Albanije, Mreža mladih jugoistočne Evrope (SEEYN), Lens sa Kosova, Omladinski kulturni centar Bitola, Asocijacija za demokratski prosperitet - Zid i Mladi istraživači Srbije. Projektne aktivnosti započele su 1. januara 2019. godine i završiće se u decembru 2021. godine. Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške.