facebook  twitter

MAG nedjelja aktivizma

07 maj 2019
119927 puta

MAG nedjelja aktivizma, čiji je cilj da aktivira mlade da identifikuju i rješavaju probleme u svojoj okolini koji se tiču zaštite životne sredine, saobraćaja i potrošačkih prava, počela je danas i trajaće do 12. maja.
MAG nedjelja aktivizma dio je projekta „Mladi aktivni građani“ koji realizuje grupa mladih u koordinaciji Građanske alijanse (GA), a uz podršku Ministarstva sporta i mladih.
Pravo učestvovanja imaju svi srednjoškolci iz tri grada i to: Podgorice, Danilovgada i Cetinja.

Cilj projekta je aktiviranje mladih da identifikuju i rješavaju probleme u svojoj okolini koji se tiču zaštite životne sredine, saobraćaja i potrošačkih prava. Pri rješavanju problema, mladima če podršku pružiti i opštinske službe sva tri uključena grada.


Ideja je da mladi i nakon ove projektne aktivnosti ostanu u kontaktu sa svojim gradom i nadležnim službama, te i dalje proaktivno ukazuju na probleme i žele da budu dio rješenja. Projekat će na taj način ukazati mladima da mogu da koriste digitalne alate i društvene mreže na kojima su prisutni i u svrhe mjenjanja svog okruženja na boljeSrednjoškolci da bi učestvovali treba da se registruju na sajtu www.slikajaktiviraj.me koristeći svoju mejl adresu ili preko Instagram naloga. Ekipa MAG, koju čine Andrej, Jana, Marija, Sara, Sofija, Nora, Nina i Filip, informisali su svoje vršnjake prezentacijama u srednjim školama u ova tri grada.
Da bi pokazali svojim vršnjacima kako se može biti aktivan organizovali su i akciju čišćenja zapuštene lokacije u Spužu i akciju upozoravanja vozača koji nepropisnim parkiranjem automobila blokiraju saobraćaj i kretanje po trotoarima.

Oni su poručili vršnjacima da urade nešto da riješite problem u zajednici i osvoje ljetnju aktivističku avanturu.
“Nađite nešto što vas nervira, nije u skladu sa zakonom, opasno je, a tiče se potrošačkih prava 'ZutiMAG, zaštite životne sredine 'ZeleniMAG i saobraćaja 'CrveniMAG”, poručili su članovi ekipe.
Mladi treba da fotografišu uočene nepravilnosti u različitim kategorijama, postavite sliku na Instagram uz 'slikajaktiviraj i poseban hešteg za svaku kategoriju ('ZutiMAG 'ZeleniMAG 'CrveniMAG) ili postavite fotografiju direktno na sajtu www.slikajaktiviraj.me


“Uradite nešto da riješite probleme na fotografijama. To možete uraditi sami, uz pomoć prijatelja ili drugih koje uspijete da zainteresujete da pomognu. A možete se obratiti i nadležnim državnim, gradskim, opštinskim i prijestoničkim službama da pomognu da se problem riješi”, poručila je ekipa MAG.


Igra se završava 12. maja, u 22 sata, a najvrednije i najaktivnije srednjoškolce očekuju nagrade – učešće na omladinskim kampovima, razmjenama, festivalima u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu, Švajcarskoj i Danskoj.