facebook  twitter

Usavršavanje

10 nov 2015
13276 puta

Usavrsavanje se definise se kao nacin nadogradnje vjestine i/ili znanja odredenih struka ili bavljenje odredenom strukom. Metode usavrsavanja su raznolike, od direktnog usavrsavanja na poslu s potpunim naglaskom na prakticke vjestine preko treninga, seminara, razlicitih predavanja ili samostalnog ucenja novih, prikladnijih radnih metoda ili uputa koje se odrazavaju na radni ucinak.

Glavni cilj je poboljsanje radne sposobnosti kroz prakticnu primjenu stecenih znanja i vjestina. Usavrsavanje je osnovni dio trajne edukacije i predstavlja instrument za razvoj ljudskih resursa, cime udovoljava stalnim promjenana u radnom okruzju i zahtjevima trzista rada. 

Izgradnja kapaciteta je jedan od najvaznijih pokretaca razvoja svake organizacije, preduzeca i institucije kao i licni razvoj.  Svaka organizacija suocena je s novim razvojem u trzisnom i poslovnom okruzenju. Trajna edukacija, unaprijedjenje vjestine i znanje zaposlenih, daju prednost organizaciji u odnosu na konkurenciju i povecavaju vas krajnji uspjeh. Takodje, svakodnevno se pojavljuju nove metode usavrsavanja i jedini nacin kako pratiti nove smjernice razvoja je kontinuirano usavrsavanje vjestina i znanja.

Ucesnici profesionalnog usavrsavanja (treninzi, seminari, strucni kursevi...) dobice najnovije informacije, iskustva i znanje od strucnjaka. Takode ce unaprijediti vlastite vjestine vezane uz specificna prakticna podrucja. Nadogradnja vjestina i znanja zaposlenih omogucice vama ili vasoj organizaciji razmjenu novih vjestina i znanja unutar organizacije. To znaci, ako imate samo jednu osobu koja se usavrsavala na ovakav nacin unutar organizacije, sve stecene vjestine i znanja mogu se uspjesno prenijeti na sve zaposlene. Ulaganje u izgradnju licnih kapaciteta predstavlja vrlo vaznu inicijativu u svim organizacijama. Dobit od ovakvih ulaganja je visestruka. Nove vjestine zaposlenih povecavaju produktivnost, efikasnost troskova kao i sveukupnu efikasnost.
Više u ovih kategoriji... « Uslovi rada Živa biblioteka »