facebook  twitter

Evropski program razmjene za preduzetnike

15 maj 2020
793 puta

SEE SMART SMEs je trogodišnji projekat (1.februar 2020 - 31.januar 2023.) koji se realizuje u okviru Evropskog programa razmjene za preduzetnike, a pruža priliku novim ili potencijalnim preduzetnicima da uče od iskusnih preduzetnika o vođenju biznisa.

Sprovodi se na teritoriji zemalja učesnica i to: 26 zemalja EU, Albanije, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Islanda, Kosova, Moldavije,Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije Turske i Ukrajine. Pored toga, pilot akcije se realizuju i u Singapuru, SAD i Izraelu.

Cilj projekta jeste podsticanje razmjene iskustava i ideja, lakšeg umrežavanja i otkrivanja novih tržišta za nove preduzetnike, koji će kroz rad sa iskusnim preduzetnicima u nekoj od zemalja Evropske unije biti u prilici da steknu odgovarajuće vještine za razvoj svoga biznisa i vođenje malih ili srednjih preduzeća.

Novi preduzetnici usvajaju i razmjenjuju znanje i poslovne ideje sa iskusnim preduzetnicima, kod kojih će boraviti u periodu od 1 do 6 mjeseci. Program pokriva troškove novih preduzetnika u mjesečnom iznosu od 500 do 1100 eura, u zavisnosti od zemlje boravka.

Prednosti:

Za novog preduzetnika (potencijalnog):
- edukacije kroz posao u malom ili srednjem preduzeću u inostranstvu
- lakše pokretanje novog ili jačanje već postojećeg poduzeća
- pogodnost pristupa novim tržištima
- međunarodna saradnja i potencijalne prilike za saradnju sa partnerima u inostranstvu

Za iskusnog preduzetnika (domaćina):
- mogućnost razrade novih ideja koje u preduzeće donosi motivisani preduzetnik
- posebne vještine ili znanja kojima raspolaže novi preduzetnik
- otkrivanje različitih metoda poslovanja i novih kontakata
- mogućnost ostvarenja dugoročne poslovne saradnje


Za učešće u projektu se mogu prijaviti:

• novi preduzetnici (NE) koji su odlučili da pokrenu svoj biznis, ili su ga već pokrenuli u periodu ne dužem od posljednje tri godine – za boravak u inostranstvu kod HE;
• iskusni preduzetnici (HE) koji su vlasnici, ili vode malo ili srednje preduzeće u jednoj od zemalja učesnica – kao domaćini.

Prijavljivanje se vrši putem on-line platforme za registraciju https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/, putem koje se prijavilo preko 25000 preduzetnika od početka programa, gdje je potrebno obrazložiti svoj plan boravka i okačiti CV i biznis plan, kao i odabrati interesovanja - oblast biznisa, zemlju i jezik komuniciranja. Tokom realizacije projekta u zemljama učesnicama lokalne organizacije će posredovati i pružati podršku zainteresovanim preduzetnicima.

Predložene aktivnosti imaju za cilj okupljanje najmanje 180 preduzetnika (110 novih i 70 iskusnih).

Partneri na projektu su Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić, Confartigianato Servizi (Italija), Agencija za razvoj preduzeća EDA (Banja Luka), Nacionalni centar za razvoj inovacija i preduzetništva (Sjeverna Makedonija), Udruženje za informacione i komunikacione tehnologije (Kosovo), Inicijativa za podučavanje preduzetništva (Austrija), Udruženje proizvođača građevinskog materijala (Turska).

Projekat je finansiran od strane Evropske komisije.

Agencija za lokalnu demokratiju je jedina kontakt organizacija za program u Crnoj Gori trenutno, a u prethodnom periodu su IO bile Privredna komora Crne Gore i nevladina organizacija ADP „ZID“.

Svi zainteresovani novi/potencijalni preduzetnici i domaćini, iskusni preduzetnici mogu nas kontaktirati putem e-adrese ald@t-com.me.