Odštampajte ovu stranicu

Pet načina na koje vam volontiranje pomaže u karijeri

30 avg 2018
33621 puta

1. Izgleda dobro u biografiji

Ovo je prva, ali i najočiglednija stvar – volontiranje u biografiji može biti isključivo plus. Svaki drugi kvalitet koji neko ima uvijek je dobrodošao, ali neki su zapravo dosta beskorisni. Malo kome će biti bitno znate li pisati krasopisom i koliko brzo tipkate na tastaturi, ali svima će za oko zapeti vaš volonterski rad. Ako ste osoba koja voli pomagati drugima, onda ćete vrlo vjerovatno biti osoba koju će poslodavac potencijalno i zaposliti.

2. Daje vam priliku da upoznate ljude i stvorite nova poznanstva

Volontiranje je najprirodniji način da upoznamo nove, zanimljive ljude i one s kojima imamo nekih zajedničkih osobina. Ne trebamo cijeli dan “visiti” na društvenim mrežama, tražeći ljude s kojima bismo se potencijalno mogli povezati, već se možemo trgnuti i upoznati ih kroz volonterski rad, dok u isto vrijeme činimo nešto lijepo i plemenito. Takođe, puno su veće šanse da ćete kroz volontiranje uspjeti ostvariti nekakve značajne veze s ljudima, s obzirom da ni jedan razgovor nije nategnut i neprirodan, već je uvijek ugodan i značajan.

3. Pomaže vam odrediti ciljeve u karijeri

Volontiranje nam zaista može pomoći da sami sebe bolje upoznamo. Kad se bavimo volonterskim radom, možemo dobiti bolji uvid u naše sposobnosti, shvatiti je li nam ugodnije raditi s većim ili manjim grupama ljudi, odgovaraju li nam više fizički poslovi ili smo ipak stvoreni za nešto potpuno drugačije, te se takođe možemo malo maknuti iz vlastite rutine i iskusiti nešto novo, a možda i nešto bolje od onoga na što smo navikli.

4. Pomaže da razvijete nove vještine

Iako smo možda cijeli život radili na nekima od naših vještina, koje smo do sad već uspjeli dobro razviti, ne znači da bismo se na njih trebalo i ograničiti. S vremena na vrijeme dobro je oprobati se u nečem drugačijem, pa i u nečem što nas možda na prvi pogled plaši, jer se u nama krije veliki broj talenata za različite stvari, ali nam uvijek nekako nedostaje hrabrosti da ih ustvari i iskusimo. Kroz volonterski rad to možemo vrlo lako učiniti, bez da pate vještine koje smo već razvili. Takođe, kroz volontiranje nanovo razvijamo i svoje sposobnosti rada s ljudima, što je uvijek pozitivno.

5. Osjećate se bolje u vlastitoj koži

Kada razvijemo nove vještine, upoznamo ljude, povežemo se s njima i pomognemo drugima, sasvim je normalno da se osjećamo bolje u vlastitoj koži. Nema ničeg ljepšeg nego kada odvojite malo svog vremena kako biste nekome pomogli, a taj nam osjećaj izaziva onu posebnu toplinu koja nam uvijek uljepša dan, a samim time i život.